Mer til naturmangfold og skogvern

Naturmangfold, friluftsliv og skogvern er blant vinnerne på Miljøverndepartementets budsjett. Det blir også mer til klimaforskning og miljøovervåking.

Bevilgningene til naturmangfold og friluftsliv øker med 218 millioner, til vel 1,8 milliarder kroner. Nesten halvparten av økningen går til skogvern. Det skal gjøre det mulig å fatte vernevedtak der det allerede er inngått avtaler om frivillig vern.

Nasjonalparkene får mer penger, som blant annet går til styrking av lokal forvaltning. Det blir også mer penger til oppfølging av rovdyrforliket. Det skal blant annet gi styrket rovdyrovervåking, kortere behandlingstid for fellingsløyver og økt kompensasjon til kommunale fellingslag.

Regjeringen varsler også en ny satsing rettet mot de store byene. 30 millioner er satt av for å bidra til bedre bymiljø, byplanlegging og tilrettelegging for økt boligbygging.

Mange av de viktigste miljøtiltakene på statsbudsjettet går over andre departementers budsjett. Blant disse er kjøp av klimakvoter, karbonfangst, tiltak for å verne tropisk regnskog, med mer. Ifølge Miljøverndepartementet øker bevilgningene til miljøtiltak for alle departementer til sammen med 2, 9 milliarder kroner, til 44,3 milliarder kroner, en økning på 7 prosent.