Pris til landskapsarkitektstudent

4. oktober delte Statsbygg for første gang ut studentpris for fremragende landskapsarkitektur.

Prisen ble tildelt masterstudenten Ingeborg Gjone Johansen ved UMB for oppgaven "Åpen overvannshåndtering, bærekraftig planlegging, muligheter og anvendelse".

Ingeborg Gjone Johansen, fra Mjøndal, er masterstudent på Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) ved Institutt for landskapsplanlegging. I oppgaven sin peker hun på mulighetene planleggere på statlig, regionalt og kommunalt nivå kan benytte seg av for å håndtere klimautfordringer ved hjelp av åpen overvannshåndtering.
Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse ble det sagt at studenten har gått grundig inn i hvordan arealplanleggingen foregår tradisjonelt. Det gis forslag i form av blant annet en verktøykasse som hjelp til planlegging av åpen overvannshåndtering.

Oppgaven baserer seg på en grundig analyse basert på overvannsproblematikken, der hun kommer med forslag til tiltak for flere typer åpen overvannshåndtering langs Veumbekken i Fredrikstad. Her går hun langt og konkret inn i situasjonene på stedet, og foreslår overbevisende tiltak.

Temaet for oppgaven er svært komplekst og Ingeborg Gjone Johansen viser gjennom oppgaven svært gode evner til å samarbeide tverrfaglig – noe som er en av nøklene til gjennomføring av gode prosjekter. Hun mestrer på en god måte å ivareta den formmessige og opplevelsesskapende delen av landskapsarkitekturfaget inn i planleggingsfasen. Oppgaven er i tillegg presentert på en estetisk vakker og lesbar måte.

Statsbyggs studentpris for fremragende landskapsarkitektur er på 20 000 kroner.

Formål med prisen
Prisen skal stimulere til eksperimentelle og nyskapende studier av landskapsarkitektur blant fremtidige generasjoner av landskapsarkitekter. Prisen utdeles til et eller flere studentprosjekt på masternivå for særlig nyskapende og velgjennomført prosjektarbeid utført i tråd med statens føringer innen arkitekturfeltet så som hensyn til miljø, materialvalg og universell utforming, for å nevne noe.

Om Statsbyggs studentpriser
Statsbyggs deler hvert år ut studentpriser for fremragende arkitektur, landskapsarkitektur og interiørarkitektur ved norske utdanningsinstitusjoner. Statsbyggs studentpris utdeles årlig til studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Institutt for landskapsplanlegging ved Universitet for miljø- og biovitenskap, Bergen arkitekthøgskole og Kunsthøgskolen i Bergen.