Space Group vant Ruten i Sandnes

Space Group/Superunion vant onsdag konkurransen om Ruten i Sandnes med forslaget ”Lysning”.

- Som Central Park i New York ble anlagt før Manhattans grid fortettet omkring – har Ruten ligget som en buffer i byutviklingen i påvente av noe større, skriver arkitektkontoret Space Group i en pressemelding.

- Sandnes historiske sentrum var en finmasket bystruktur med landets lengste handlegate. Den nye bydelen mot sjøen har en annen dimensjon – skalert opp mot gamle industrielle strukturer på stedet. Ved å overlappe to tilliggende kontekster kan nye RUTEN tilpasses begge. Vårt foreslag til Ruten reflekterer byens utvikling og etablerer Ruten som naturlig sentrum og Sandnes som Fremtidens By med sterke røtter og en stolt lokalhistorie. Ringen forbinder og skaper byens nye kollektive trafikknutepunkt og plassrom under et attraktivt samlende tak, legger de til.

Arkitektenes visjon er at Ruten skal bli byens nye Central Park – identitetsskaper og omdreiningspunkt. Strategi som ligger bak er å kombinere en stor bypark med et rutenett.

- Byparken må balansere hverdag og fest; intimt, åpent, spesifikt, fleksibelt, småskalert, storslagent. Den må gi rom for det representative og planlagte, og samtidig stimulere det spontane, uformelle og uventede, skriver arkitekten.