BNL: - Gledelig økning i antall lærekontrakter

Bygg.no viste 24.09 en meget gledelig nyhet, at antallet godkjente lærekontrakter øker. Fra september 2011 til september 2012 har det vært en økning i antall godkjente lærekontrakter på hele 10 % for Bygg- og anleggsteknikk.

Fra BNL er dette viktig inspirasjon for det videre arbeidet. Dels blir det viktig å fortsatt synliggjøre kvalitetene ved en fagutdanning og det å jobbe i byggenæringen, samt og videreutvikle gode karriereveier i bransjen. Dette innebærer også å arbeide for å styrke muligheten til å bli ingeniør via Y-veien, styrking av fagskolene med videre. I dette arbeidet vil riktig kommunikasjon mot målgrupper som elever/lærlinger, foreldre, rådgivere med videre være avgjørende. Det å få tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft blir en av næringens hovedutfordringer i årene som kommer, og godt rekrutteringsarbeid av alle næringens aktører blir viktig.

Økningen viser også viktigheten av å arbeide for flere lærebedrifter, og følge opp Samfunnskontrakten inngått mellom blant annet partene i arbeidslivet, Kunnskapsdepartementet og Fylkeskommunen. For å få flere lærebedrifter vil det og arbeide politisk for å bedre rammebetingelsene være viktig. Dette innebærer blant annet å arbeide for økt lærlingtilskudd og redusert arbeidsgiveravgift for lærlinger, samt at opplæringsbedrifter skal være foretrukket ved offentlig anbud.

BNLs arbeid for en bedre fagutdanning er og viktig i denne sammenheng. BNL ønsker en vekslingsmodell der opplæringen veksler mellom bedrift og skole gjennom hele løpet. En fagutdanning på yrkesfagenes premisser, med langt mer opplæring i lærefag, yrkesretting av fellesfagene med videre vil både kunne føre til at flere søker, og at flere gjennomfører til fagbrev.

Yrkesfagene er i vinden, med positive endringer, Regjeringen har, med utgangspunkt i BNLs innspill, en enestående mulighet til og forsterke denne utviklingen i den kommende stortingsmeldingen om Kunnskapsløftet. BNL ser frem til fortsettelsen.