Nytt, nasjonalt heisregister på nett

Et nytt heisregister skal bidra til å opprettholde det høye sikkerhetsnivået for løfteinnretninger i Norge. Nireg.no eies av Direktoratet for byggkvalitet.

- Norge har allerede et høyt sikkerhetsnivå og opplever få ulykker ved bruk av heiser, rulletrapper og andre løfteinnretninger. Dette skyldes blant annet kravet om at det skal gjennomføres sikkerhetskontroll annethvert år. Nireg er et godt verktøy for å opprettholde det høye sikkerhetsnivået, sier Janneke Solem, avdelingsdirektør i Direktoratet for byggkvalitet.

Nireg er et nasjonalt installasjonsregister med opplysninger om gjennomførte periodiske sikkerhetskontroller og kontrollrapporter. Ulykker og hendelser med løfteinnretninger registreres også i Nireg. Registeret eies av Direktoratet for byggkvalitet, mens eierne av løfteinnretninger har ansvar for å registrere opplysninger i registeret.

- Det er viktig at registeret tas i bruk slik at alle løfteinnretninger, utførte sikkerhetskontroller og ulykker og hendelser blir registrert, fortsetter Solem.

Hvem gjør hva?
* Eiere av løfteinnretninger har tilgang til registeret for egne anlegg. Eierne plikter å registrere nye og gamle løfteinnretninger, melde eierskifte og endringer i forbindelse med ombygning, stengning eller rivning

* Som bygningsmyndighet og eier av kommunale bygg, har kommunene tilgang til Nireg. Kommunene skal gi driftstillatelse ved nyinstallasjon, ombygning, flytting og etter ulykker. Kommunene kan også føre tilsyn med hjemmel i plan- og bygningsloven § 25-1 og § 31-7. Ved aktiv bruk kan Nireg være et godt hjelpemiddel for kommunen fordi registeret gir en oversikt over alle løfteinnretningene som omfattes av § 3-7 i byggteknisk forskrift

* Virksomheter som tilbyr sikkerhetskontroll har tilgang til de installasjonene som de utfører periodisk sikkerhetskontroll på og skal legge inn kontrollrapport. Eventuelle ulykker og hendelser skal rapporteres løpende. I Nireg opplyses det om stengninger ved alvorlige brudd på sikkerhetsbestemmelsene

* Tekniske kontrollorgan har tilgang til informasjon om de løfteinnretningene de har utført sluttkontroll på

* Installatørene gis tilgang til egne installasjoner. Direktoratet ser det som en fordel at installatørene legger inn data for nye løfteinnretninger på vegne av eier samtidig med bestilling av teknisk kontrollorgan

For å få tilgang til registeret må de tilgangsberettigede registrere seg på www.nireg.no. Kommunen som plan- og bygningsetat er allerede registrert.

Finansiering
Nireg skal være selvfinansierende og driften vil i fremtiden bli finansiert med et gebyr. Direktoratet vil informere nærmere om gebyret når det innføres.