Navarsete vil unngå store omsorgsbolig-klynger

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) skjerper retningslinjene for tilskudd til omsorgsboliger. Målet er å unngå at slike boliger samles i for store fellesskap.

Dette gjør Navarsete etter å ha mottatt en ny forskningsrapport om store bofellesskap for utviklingshemmede.

– Det er viktig at samlokaliserte boliger ikke får et institusjonslignende preg. Tallet på boenheter som lokaliseres sammen skal ikke være for stort, og boligene bør plasseres i ordinære bomiljøer. Ulike grupper skal heller ikke samlokaliseres på en uheldig måte. Dette skal tydeliggjøres i retningslinjene for tilskudd, sier Navarsete til Kommunal Rapport.

Tydeligere retningslinjer har vært etterlyst av Stortingets helse- og omsorgskomité, som har uttrykt sterk uro over at kommunene bygger institusjonslignende boliger for utviklingshemmede.

Rapporten fra forskningsstiftelsen Fafo viser at hvert fjerde boligprosjekt for utviklingshemmede de siste årene har flere boenheter enn anbefalt. Samtidig finner forskerne ikke grunnlag for å konkludere med at store bofellesskap nødvendigvis fremmer sosialt fellesskap.

I rapporten kommer det også fram at det er vanligere å inkludere eldre og demente i samme boligprosjekter som utviklingshemmede.

Fafo-forskerne fikk heller ikke inntrykk av at beboerne er integrert i nærmiljøet, slik målet var med HVPU-reformen.