Norge drar opp Veidekke

Det er de norske virksomhetene i Veidekke som sørger for konsernet vokser i andre kvartal.

Veidekke la frem tall for årets andre kvartal onsdag. Tallene viser at omsetningen i selskapet vokser, og at den underliggende driftsmarginen er i bedring. Ved første øyekast kan det se ut som om entreprenørkonsernet har gått på en kjempesmell på bunnlinjen sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor, men andre kvartal i fjor inneholdt salgsgevinster fra to selskap som ble solgt.

Allikevel er resultatmarginen på bare 3,1 prosent. Et godt stykke bak målet Veidekke nylig satt seg mål om resultatmargin opp mot 7 prosent.

- Vi har en for lav inntjening, men ser for oss en gradvis bedring med den prosjektporteføljen vi har i dag. Det er høy aktivitet i Norge. Særlig på bygg, og særlig i storbyene, sier Veidekke-direktør Terje Venold til Byggeindustrien.

Entreprenøren poengterer at det ikke er Klondyke-stemning overalt, men at prinsippet om riktig prosjekt på riktig sted fortsatt er vesentlig for salgstallene til de forskjellige boligprosjektene. Samtidig understreker Venold at selskapet, i likhet med andre boligutviklere, trolig kunne tjent vesentlig bedre hvis det for eksempel i Oslo ble åpnet opp for flere mindre sentrumsnære leiligheter.

Regnskapet viser også er det er de norske virksomhetene som er lokomotivet i selskapet. Mens den svenske entreprenørvirksomhetens omsetning sto på stedet hvil (927 millioner kr.), økte det tilsvarende virksomhetsområdet i Norge med over en halv milliard kroner til 2,9 milliarder kroner.

Innen eiendom er trekkene de samme. Norge øker mye, mens Sverige har en mer moderat oppgang.

Veidekke sitter nå med en stor tomtebank og en rekordhøy ordrereserve. De forteller om et jevnt tilsig av kontrakter innen både bygg og anlegg. Flere store kontrakter gjør at Veidekke sier at ordrebøkene holder bedre kvalitet enn tidligere.

Når det gjelder tomtebanken sitter konsernet på prosjekter som gir Veidekke en andel på 10.600 enheter. 6.450 av disse er i det svenske markedet. Med andre ord er det grunn til å tro at inntjeningen innen dette segmentet vil skyte fart når boligmarkedet løsner i Sverige. Flesteparten av disse er i Stockholm. Med tanke på at innflyttningen til storbyene er høy i Sverige også, bekymrer ikke dette Veidekke noe særlig.

Venold innrømmer at den danske virksomheten er den vanskeligste i konsernet. Etter fem kvartal med vekst i den danske entreprenørvirksomheten, faller omsetningen litt tilbake i dette kvartalet.

I likhet med tidligere kvartal er den norske entreprenøren optimistisk med tanke på fremtiden. De mener de har gjort riktig grep etter finanskrisen, og sier at de aldri har vært bedre skodd for vekst.

- Jeg har vært med på konjunktursvinger i denne bransjen. Vi har aldri vært bedre rustet til å håndtere nedgangstider enn nå, men vi har heller aldri vært bedre rustet for oppgang, sier Venold.