4.000 fortsatt på venteliste for studentbolig

Student Mari Midthaug (19) er en av 7.700 heldige som i sommer har fått tilbud om studenthybel i Oslo. Fortsatt står 4.000 studenter uten botilbud fra Studentsamskipnaden.

Tips til studenter på boligjakt:

*Skriv kontrakt: Dersom du skal bo sammen med flere er det lurt å signere individuelle kontrakter.

*Sjekk hva som er inkludert: Husleien skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntatt. Du kan heller ikke forvente telefon, kabel-TV og internett i prisen.

*Ha oversikt over vedlikeholdsansvar: Utleier kan be deg vedlikeholde småting som dørlås, kraner og røykvarslere, og det er derfor lurt å være klar over dette.

*Vit oppsigelsesfrister: Det er lurt å vite om du har en tidsbestemt leieavtale eller en tidsubestemt kontrakt som løper inntil en av partene sier den opp.

*Depositum og garanti: Betal aldri depositumssummen direkte inn på utleiers personlige konto. Opprett en egen konto for dette.

*Gjennomgang før innflytting: Gå gjennom boligen ved innflytting og ta gjerne bilder. Skriv ned eventuelle skader som allerede er i boligen før du flytter inn.

Kilde: Forbrukerrådet

Fakta om ventelister for studentbolig

Oppdaterte tall fra studentsamskipnadene i de største byene i Norge viser at over 9.000 studenter fortsatt står på venteliste, mens nærmere 15.000 har fått tilbud om plass.

*Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO):

Tilbud: 7.700

Venteliste: 4.000

*Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT):

Tilbud: 4.800

Venteliste: Cirka 2.000

*Studentsamskipnaden i Bergen (SiB):

Tilbud: 1.475

Venteliste: 1.998

*Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS):

Tilbud: 550

Venteliste: 1.050

– Jeg er veldig, veldig glad. Nå skal jeg rett opp til boligen og ta noen mål før det blir en tur til Ikea, sier førsteårsstudent Mari Midthaug (19) fra Dokka, som har kommet inn på bachelor i psykologi ved Universitetet i Oslo denne høsten.

Onsdag låste hun seg for første gang inn i sin nye hybel på Bjølsen studentby, og var med det sikret en trygg studenthverdag uten boligbekymringer.

Nøkkelhenting
Onsdag startet Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus utdeling av nøkler til de 7.700 som har vært heldige så langt. En fornøyd Midthaug dro sporenstreks til hybelen hun skal tilbringe de kommende årene på.

– Oi, det var lite, utbryter hun, og lurer på hvordan hun skal få plass til sengen inne på de 14 kvadratmeterne hun skal betale 3.500 kroner i måneden for.

Midthaug søkte om studentbolig i slutten av april i år, og hun var redd hun var for sent ute. Hun var svært glad da hun fikk tilbudet fra samskipnaden i juni, for hun hadde svært lite lyst til å begi seg ut på det private leiemarkedet.

– Å leie privat er håpløst og dyrt. Jeg er glad jeg slipper den prosessen. Studentbolig er sikkert og enkelt, med lavere leiepriser, sier Midthaug.

Flere hybler
Rundt 15,5 prosent av alle norske studenter får bo i en studentbolig til høsten. Ifølge Kunnskapsdepartementet bygges det nå rekordmange studentboliger, og 2.000 hybler er under bygging.

På tross av gladmeldingen til de 7.700, står det fortsatt 4.000 håpefulle studenter på venteliste hos samskipnaden i hovedstaden.

Boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Trond Bakke, mener det er dramatisk at flere tusen studenter står uten tilbud fra samskipnaden.

– Det er bekymringsverdig at vi mangler 4.000 hybler denne høsten. Vi må få til en dugnad mellom stat, kommune og Samskipnad om å bygge 4.000 nye studentboliger innen 2020, mener Bakke.

– Ikke bra nok
Leder i Norsk studentorganisasjon, Øyvind Berdal, mener også at boligsituasjonen for studenter denne høsten er langt fra optimal.

– Regjeringen skal ha ros for å bevilge 1.000 nye studenthybler årlig, men det fyller ikke behovet som er der ute. At det er 2.000 boliger under bygging tilsier at det er et etterslep fra tidligere bevilgninger. Nå har 14,7 prosent mulighet til å bo i en studentbolig. Vi vil at 20 prosent skal ha muligheten til å til å bo i studentboliger, sier Berdal.

Norsk studentorganisasjon mener det bør bevilges minst 1.500 boliger årlig, noe som de mener også vil bidra til å dempe prisveksten i markedet.

– Det er flere tusentall studenter som står i kø for studentbolig før årets semesterstart, og køene har ikke blitt kortere med årene. Dette, i tillegg til et rekordhøyt inntak til høyere utdanning denne høsten, gjør at situasjonen er vanskelig, sier Berdal.