Tar tid å reparere hærverket på Nidarosdomen

Det vil ta flere måneder å reparere blyglassvinduet som ble knust i Nidarosdomen natt til torsdag. Tre ungdommer sto trolig bak hærverket.

– Glassmestere som har undersøkt skadene anslår at det vil koste 130.000 til 150.000 kroner å lage et nytt vindu, sier Steinar Bjerkestrand, direktør for Nidarosdomens restaureringsarbeider, til NTB.

– Det koster tid og penger. Men det lar seg gjøre. Det mest skremmende er at noen sperrer mot å ødelegge et fredet kulturminne er brutt ned. Det er et samfunnsproblem, mer enn et vedlikeholdsproblem, sier Bjerkestrand.

Ber om tips

Politiet i Trondheim fikk natt til torsdag melding om at tre ungdommer kastet stein mot blyglassvinduene på domkirkens vestvegg. Et av vinduene under det store rosevinduet ble knust.

Ungdommene la på sprang fra stedet. Politiet ber innstendig om tips fra mulige vitner.

– De ble sett da de sprang vekk, men vi har nesten ingen beskrivelse av dem. Vi har lite å gå på i denne saken. Alle tips er velkommen, sier operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Politiadvokat Harald Sjoner vil ikke kommentere hva slags straffereaksjon som kan være aktuell.

– Men det er klart skjerpende at hærverket var mot et fredet kulturminne, sier han.

Folkegave

Det er midtpartiet i et blyglassvindu laget av Gabriel Kielland i 1930 som er knust. Vinduet er et av ni som står rett under det kjente rosevinduet.

– Rosevinduet og vinduene under ble finansiert med en innsamlingsaksjon organisert av norske kvinneorganisasjoner. Det var en folkegave til kirken. Dermed er det på en måte et hærverk mot oss som nasjon, sier Bjerkestrand.

Han står utenfor Vestfronten og ser opp mot det ødelagte vinduet. Nå vil det en tid bli erstattet av ei svart plate.

– Vi skal sette opp stillas i forbindelse med restaurering av det gamle Steinmeyerorgelet i september. Da kommer vi også til vinduet, sier han.

– Heldigvis etterlot Gabriel Kielland et godt lager med glass, i tilfelle noen av vinduene han laget ble ødelagt. Glassmestre regner likevel med at det vil ta minst halvannen måned å lage et nytt vindu. Vi vil komme et stykke utpå høsten før det er på plass, sier han.

Også Stavanger

I Stavanger domkirke ble et blyglassvindu knust for en ukes tid siden. Politiet etterlyste en blek mann med langt svart hår og svart frakk, men ingen er pågrepet.

Bjerkestrand håper at det ikke er noen sammenheng mellom de to hærverkene, eller at ligger ideologiske motiver bak.

– Vi tror det er snakk om ungdommelige kjekkaserier. Det skremmende er at de ikke har sperrer mot å ødelegge et fredet kulturminne. Det må vi ta på alvor, og bli flinkere til å formidle denne kulturarven videre, sier han. (©NTB)