Skjerper kravene til nye veier

Vi er svært tilfreds med at etatsledelsen i Statens vegvesen har skjerpet kravene til veibygging som spesielt gjelder frostsikring knyttet til håndbok 018 Vegbygging. Bakgrunnen er at det er avdekket til dels store telehiv-problemer på helt nye motorveier.

Nå er reglene konkretisert. Og man kan ikke lenger skylde på uklart regelverk. Fortsatt er det formuleringer som kan misforstås, men vi regner med at veimyndighetene sammen med entreprenører og rådgivere nå setter så mye fokus på dette slik at frost i jord og telehiv-problemet en gang for alle blir løst.

Klimautfordringene er store, og det er viktig at man tar høyde for at det blir et stadig tøffere klima. I fremtiden må veiene tåle mer juling – og trafikkøkningen vil også gi økt belastning. Vi kan ikke lenger akseptere at det skjer prosjekteringsfeil eller feil utførelse av veiprosjekter. Vi har kunnskapen – og da regner vi med at denne kunnskapen også blir brukt.

Vi har så store oppgaver i veisektoren at det blir helt meningsløst når vi må bruke store beløp på å rette opp fadeser på helt nye veiprosjekter. Dette koster mye penger og det bånnlegger ressurser som kunne vært brukt på andre veiprosjekter. Det er nok å ta fatt på.