En regntung sommer vil koste milliarder

Årets regntunge sommer vil koste byggebransjen milliarder av kroner i fuktskader. Mangel på fuktkontroll under byggeprosessen betyr kostbare skader både i form av utbedringer, dårlig inneklima og helseproblemer.

En fuktig vår har gått over i en fuktig sommer i store deler av landet. Det skaper utfordringer for byggebransjen, som er avhengig av tørt miljø når byggeprosjektene ferdigstilles. Fukt kan lett medføre omfattende skade på en bygning, og kan også føre til et skadelig inneklima – med helseproblemer som en naturlig konsekvens.

Prosessforårsakede fuktskader koster rundt 8-10 milliarder kroner hvert år, og er ifølge SINTEF en av de største tekniske utfordringene for byggenæringen.

Derfor er det svært viktig å håndtere fuktskader på riktig måte, sier varme-, tørk- og fuktekspert hos utleieaktøren Cramo AS, Pål Kenneth Thomassen.

– Mange entreprenører glemmer at fukt er et større problem om sommeren enn om vinteren. Det er fuktigst i sommermånedene, og dermed tørker ikke byggene ut slik mange tror de gjør, forteller Thomassen.

Sommertørking viktigst
Nå roper Thomassen et varsku med tanke på den fuktige våren og sommeren 2012, og oppfordrer til tiltak for å unngå flere skader på ny bebyggelse.

– På vinteren er varmeaggregater en vanlig løsning for å holde fukten ute av bygg under oppføring. Men en avfukter i kombinasjon med en luftrenser om sommeren er vel så viktig for å unngå alvorlige skader. Dessuten er det viktig å monitorere fukten i bygget under hele prosessen, forteller fuktekspert hos Cramo AS, Pål Kenneth Thomassen.

Byggerutiner må bedres
Kim Robert Lisø er forfatter av boka ”Klimatilpasning av bygninger” og fagredaktør for boka ”Fuktskader – årsaker, utredning og tiltak” fra SINTEF byggforsk. Fukt kan lett medføre omfattende skader på en bygning, sier den tidligere forskningssjefen og fukteksperten, som nå er direktør i Skanska.

– Ofte fører fuktskadene også til et skadelig inneklima og til helseproblemer. Derfor er det svært viktig å håndtere fuktskader på riktig måte. De fleste typer feil blir gjerne gjort flere ganger, ofte av de samme aktørene. Kunnskap om byggeteknikk og bygningsfysikk, så som varme-, luft- og fukttransport, er spesielt viktig for å løse problemene, avslutter Lisø.