Sametinget krever gjerder langs Nordlandsbanen

Hvert år blir flere hundre reinsdyr og elg påkjørt og drept av toget langs Nordlandsbanen. Sametinget krever strakstiltak.

– Bygging av gjerder på de mest utsatte strekningene må starte allerede i sommer og prioriteres på kommende statsbudsjetter, sier sametingsråd Ellinor Marita Jåma.

Mandag ble kravene om strakstiltak lagt fram i et møte med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Med på møtet var også landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og representanter for Jernbaneverket.

Dyretragedie
– Sametinget fikk tydelig klargjort hvilken dyretragedie som har skjedd langs Nordlandsbanen, og hvor viktig det er å hindre at tragedien gjentar seg neste vinter, sier Kleppa til NTB.

På årets budsjett er det satt av 1,7 millioner kroner til tiltak for å hindre viltpåkjørsler på Nordlandsbanen. Det holder til 3 kilometer gjerde.

– Det kan bli aktuelt å omprioritere på 2013-budsjettet, for å få økt framdrift i gjerdebyggingen. Jeg vil også ta en ekstra runde for å se om det er mulig å bruke mer i år, sier Kleppa.

Hun understreker at myndighetene vil ha tett dialog med reindriftsnæringen om hvilke områder som bør prioriteres høyest.

– Katastrofal
Ellinor Marita Jåma betegner situasjonen for reindriften langs Nordlandsbanen som katastrofal.

– Fra 2001 til 2011 er 2.500 rein og nesten like mange elg ihjelkjørt av toget langs Nordlandsbanen, fra Snåsa til Saltfjellet. Ett reinbeitedistrikt i Nordland har mistet hele 250 dyr bare fra desember i fjor til nå, sier Jåma til NTB.

– Tapene er så store at flokkstrukturen står i fare. Vi mister lederrein og produksjonsdyr som det tar flere år å erstatte, sier Jåma.

Reindriften i sørsamiske områder er i utgangspunktet i en sårbar situasjon. Togpåkjørslene kommer som en tilleggsbelastning.

– Vi forventer at gjerdebyggingen kommer i gang allerede i sommer, som strakstiltak. Den må følges opp i budsjettet for 2013, sier Jåma.