Regjeringskvartalet vil koste 5 til 10 milliarder

Et nytt regjeringskvartal vil koste 5 til 10 milliarder kroner, sa departementsråd Ingelin Killengreen da hun vitnet i terrorsaken torsdag.

Killengreen beskrev de enorme kostnadene som terrorbomben som Anders Behring Breivik plasserte utenfor Høyblokka, har påført det norske samfunnet.

– Vi har ikke det endelige tallet ennå, men det vi har brukt og det vi har fått penger til i 2011 og 2012 beløper seg til ca. 600 millioner kroner. Men det påløper mer hele tiden, sa Killengreen som er departementsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

– Utrolig engasjement
Hun roste departementenes ansatte for en enorm vilje til å stå på etter terroranslaget.

– Hadde noen spurt meg i forkant om hvordan det ville gå om noe slikt hadde skjedd, ville jeg aldri trodd det kunne gå så bra, sa hun.

Hun beskrev at mange tenker på ansatte i departementene som byråkrater som kommer 8 og går 16.

– Men det er utrolig hvilket engasjement som er utvist. Embetsverket har klart å støtte opp om en regjering som har fungert hele tiden, det er nesten helt utrolig, sa Killengreen.

Hun viste til de enorme ødeleggelsene bomben forårsaket, og dokumenter som lå og fløt inne i krateret 22. juli.

– Til og med disse klarte man å sikre, sa hun.

Mange fortsatt preget
Killengreen understrekte flere ganger at mange av de ansatte fortsatt er preget av 22. juli, også ansatte som ikke var på jobb denne dagen.

– Det er også verdt å merke seg at flere av de som hadde ansvar for vaktholdet og sikkerheten, jobber i Justisdepartementet som er spesielt hardt rammet. Flere tenker på hva de kunne gjort annerledes, sa Killengreen.