Norsk Murdag fylte Hamsunsalen

Nærmere 90 forventningsfulle og murinteresserte deltagere fikk oppleve en svært inspirerende Norsk Murdag i Hamsunsalen i Gyldendalhuset i Oslo 24. april.

Arrangører var SINTEF Byggforsk, Norsk Murforum/byggutengrenser.no og NTNU.

Nøkkelpersoner fra murbransjen, forskningsmiljøer, arkitekter og leverandører fikk alle med seg et variert og spennende program som dekket temaer mellom forskningsnytt fra SINTEF Byggforsk til flotte- og grensesprengende bygg i bærende murverk.

Gjennom godt gjennomførte presentasjoner fikk deltakerne smakebiter fra signalprosjekter som Oslos nye bydel på Sørengautstikkeren, rehabilitering av Seilduksfabrikken i Oslo, Vestfold krematorium, Dalen skole i Fet og Danmarks Rigsarkiv i København. Presentasjonen av rehabiliteringen av den spektakulært beliggende Kaviarfabrikken i Henningsvær var også et populært innlegg som skapte både beundring og mye diskusjon.

«Du skal tegne en bolig som består av 90% tegl» Dette var utfordringen som arkitektstudent Cecilie Lande Andersen tok i sin masteroppgave på Arkitekt og Designhøgskolen i Oslo (AHO) høsten 2011. Resultatet ble presentert på murdagen og skaper store forventninger til hvordan arkitekter kan utnytte murløsninger - når de både våger og vil skape noe grensesprengende.

Professor AHO og sivilarkitekt MNAL - Einar Dahle delte et kåseri-basert skråblikk med tittelen «Kan vi få tilbake den massive teglmuren». Vi registrerte mange anerkjennende nikk og smil fra en fornøyd forsamling. Neste år vil det garantert bli kamp om plassene på Norsk Murdag.

Murdagen ble avsluttet med utdelingen av Murverksprisen 2012 som i år gikk til Villa Grimnes, tegnet av professor og sivilarkitekt Bengt Espen Knutsen.

Murarbeider var ved Alliero AS. Etter juryens mening er «Villa Grimnes» godt egnet til å inspirere både arkitekter, utbyggere og boligkjøpere til bruk av blokkmurverk og farget puss. Bengt Espen Knutsen kan se tilbake på en karriere hvor murverket har vært sentralt i svært mye av hans produksjon. Hans arkitektur er en stadig påminnelse til nye generasjoner arkitekter om å gjennomarbeide detaljer, søke materialiteten i byggeriet og å spille på lag med de naturgitte forutsetninger som tomten gir. En nærmere presentasjon av vinnerprosjekter kan lastes ned her.