Store investeringer i borettslagene

En undersøkelse Norge Bygges har gjort i samarbeid med Norstat viser at borettslagene har investerings og vedlikeholdsplaner som aldri før.

- Fra et underlag på over 8.600 borettslag har Norge Bygges innhentet detaljinformasjon om styreformenn i borettslagene, omsetning etc. Norstat har gjennomført en telefonundersøkelse på over 1000 av borettslagene hvor de har undersøkt hvilke investerings og vedlikeholdsplaner disse borettslagene har, forteller Siri Fuskeland Hafsteen i Norge Bygges AS.

Informasjonen er sammenstilt med tidligere informasjon fra Norge Bygges database med informasjon om antall boenheter, bygge år og annen detaljinformasjon, slik at Borettslagsundersøkelsen (Vedlikeholdsnytt) og adresseregisteret nå er mer komplett enn noen gang tidligere.

Den telefoniske undersøkelsen baserer seg foreløpig på om lag 30.000 boenheter hvor 70 prosent er leiligheter, 25 prosent er rekkehus og kun fem prosent er eneboliger.

- Foreløpige analyser av resultatet viser at rekordmange borettslag planlegger å gjøre nye investeringer og vedlikehold i 2012/2013, sier Fuskeland Hafsteen.

Hele 31 prosent av borettslagene skal blant annet male, 21 prosent skal oppgradere uteområder og16 prosent skal gjøre noe med fasader. Undersøkelsen kartlegger også investeringer i fellesområder, elektrisk anlegg, heiser, tak, garasjer, dører og vinduer med mer. De vanligste investeringene her er at 13 prosent av borettslagene skal bytte vinduer og 13 prosent skal bytte dører.

Den endelige undersøkelsen vil være ferdig i løpet av uke 16 og det kanskje mest spennende funnet så langt er at av 600 borettslag har hele 31 prosent svart at tiltakene de skal foreta seg skal finansieres med økte lån.

- Dette er viktig og verdifull forretningsinformasjon for byggebransjen forteller Fuskeland Hafsteen. Hun legger til at dette er unik informasjon som kun innhentes en gang pr. år.