Godt møte om samferdsel

- Vi er nå i et tidsvindu da høye samferdselsinvesteringer vil være fornuftig. Det var budskapet fra NHO og NHOs landsforeninger da de møtte Stortingets transport- og kommunikasjonskomité torsdag. Det ble et meget godt møte. Håpet nå er at politikerne utnytter den muligheten de nå har.

Det statsfinansielle handlingsrommet de neste 5 – 10 årene vil være på et historisk høyt nivå, påpekte avdelingsdirektør i NHO, Dag Aarnes, på rundebordskonferansen. Representanter fra NHO og flere av NHOs landsforeninger møtte stortingskomiteen for å utdype næringslivets innspill til kommende Nasjonal Transportplan, slik det er presentert i SamferdselsLøftet. Det var særlig handlingsrommet i økonomien og plan- og gjennomføringsprosesser som stod på dagsordenen.

BNL-direktør Audun Lågøyr viste til at befolkningsvekst stiller samfunnet overfor store utfordringer: - Det gir økt behov for vedlikehold og fornyelse av vei og bane. Men også stort behov for investeringer. I denne sammenheng er det en forutsetning med forutsigbar finansiering, raskere planprosesser og gjennomføringsstrategi som utnytter kapasiteten og som bidrar til å øke kapasitet og kompetanse ytterligere.

- Statens vegvesen og Jernbaneverket må rendyrke byggherrerolle og være tydelig på hva de forventer seg. Det er viktig at kompetanse og kapasitet i bransjen utnyttes og at det etterspørres slik at det på sikt bidrar til å øke kapasitet og kompetanse, sa Lågøyr.

Store vei og baneprosjekter tar i dag i snitt 10 år å planlegge. Lågøyr mener det er mulig og nødvendig å effektivisere prosessen også innen rammene av dagens lov og regelverk.

Vi er glade for at vi har representanter fra NHO og byggenæringen som kan målføre slike synspunkter overfor politikerne.

Innspillene ble svært godt mottatt av komiteen. Håpet er at dette også vinner gehør i Finansdepartementet.