Dramatisk for kommunene

Her på bygg.no og i Byggeindustrien har vi i den senere tid kjørt en rekke artikler om ingeniørkrisen. Ett av de siste oppslagene om temaet er et intervju med leder for NITO Studentene, Kristine Nicolaisen. Bakgrunnen er at kun 2,7 % av ingeniørstudentene ønsker å begynne i kommunesektoren.

Lønn er viktig, men unge ingeniører prioriterer også spennende arbeidsoppgaver og faglige utviklingsmuligheter. Spesielt de mindre kommunene sliter med å få rekruttert fagfolk og ingeniører. Miljøet blir rett og slett for snevert – og for unge ambisiøse ingeniører er kommunene rett og slett ikke utfordrende nok.

Vi mener at dette er nok et eksempel på at det er helt nødvendig å slå kommunene sammen til større enheter. Alternativet er selvsagt et langt tettere interkommunalt samarbeid. Men dette er bare et første skritt på veien til full integrering og sammenslåing.

Når det gjelder NITO-undersøkelsen, som gjelder 9 000 medlemmer i NITO Studentene, ønsker 77 % seg til privat sektor, 13,9 % til stat, 4,1 % til helsesektoren, 2,2 % vil starte for seg selv og altså kun 2,7 % ønsker seg til kommunene.

Kommunene driver helt vitale oppgaver for samfunnet og for folket som bor der. Stopper det kommunaltekniske arbeidet opp vil følgene bli meget dramatiske. Da kommer det ikke vann i springen, kloakken går tett og da kan alle tenke seg hvilke følger det vil få.

Alle byggesøknader lir liggende i kø - og det betyr at alt byggearbeid stanser.

Dette er en sak som er overmoden til å finne sin løsning. KS må på banen- men det viktigste er at politikerne nå må forstå alvoret.

Detter vårt syn må det være uhyre spennende å jobbe i kommuner og med alle de kommunaltekniske utfordringene vi har. Men da må kommunene gjøre seg mer ”lækker” for fagmenneskene de så sårt trenger.

Les intervjuet med studentlederen her:

http://www.bygg.no/2012/03/86540.0