Kortreist malm?

Narvik er en av verdens største havner når det gjelder utskipning av jernmalm. Siden begynnelsen av 1900-tallet har malmtogene gått i skytteltrafikk mellom Narvik og LKABs i gruver Kiruna. Nå skal også gruveselskapet Northland bruke Narvik som utskipningshavn. Men hvorfor satses det ikke på videreforedling av malmen i Narvik eller andre steder i Norge.

Malm + gass = jernverk. Vi vet at det jobbes med å etablere et jernverk på Tjeldbergodden på Nordmøre. Vi vet også at det jobbes med planer for videreforedling av malmen i Narvik. Men det å få en industriell utnyttelse av gass i Norge er ingen enkel sak. I miljøvernkretser er noe slikt styggedom. Dette øker nemlig utslippet av CO2 fra Norge.

Frakter vi derimot både malmen og gassen ut av landet er det greit. Da blir det i alle fall ikke norske utslipp. Det er ingen grenser under vann, sa Harald Heide Steen for noen år siden. Det er det heller ikke i luften etter det vi vet. Når utslippene kommer fra Tyskland eller England, er det stor mulighet for at disse utslippene også vil komme inn i våre luftrom. Men da er det visstnok ikke så farlig. Da er det ikke våre utslipp.

Det vi ikke helt forstår er at ikke mange av de menneskene som er opptatt av kortreist mat, ikke er like opptatt av kortreist malm. De store lasteskipene som frakter malmen fra Narvik til havner på den andre siden av jorden, forurenser mye. Men heller ikke det synes å være noe problem for dem som fremstår som jordens voktere av miljøet. Det er dette vi ikke forstår. Vi bor jo på samme kloden og under den samme atmosfæren.

Det er utviklet prosesser som gjør at vi i stedet for å sende ut jernmalm i den form vi gjør i dag, heller kan sende ut et halvfabrikata. Et slikt anlegg kan komme til Narvik. Da ville det bli behov for noen færre skip som forurenser. Dette ville også ført til større verdiskapning i Norge. Men som sagt – i mange kretser er dette er farlige tanker.

Norge er en betydelig råvareleverandør – og det vil vi uansett være i årtier fremover. Men hva om vi kunne utnytte en liten brøkdel av disse ressursene selv?

Nordmenn har fått mange gaver i sekken når det gjelder energikilder. Men har vi evne til å utnytte disse energikildene? Energi + råvarer = gull.