Advarer Birkebeinere mot å kombinere alkohol og trening

Redusert utholdenhet, dehydrering og dårligere balanse og koordinasjon. Konsekvensene av å drikke alkohol dagen før trening kan være mange.

Fakta om alkohol og trening:

o Produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron, kan synke (Folkehelseinstituttet, 2004). Testosteron er som kjent viktig for oppbygging av muskelmasse. Jo lavere testosteronproduksjonen er, jo lavere muskelmasse kan du bygge og opprettholde.

o Konsentrasjonen av stresshormonet kortisol øker. I kombinasjon med mindre testosteron kan dette over lengre tid medføre nedbrytning av muskelmasse. (Folkehelseinstituttet, 2004)

o Både alkohol og trening er vanndrivende. Alkohol har dessuten effekter på hjerte og blodkar som er lite gunstige å kombinere med trening

­- Folk flest er ikke klar over den negative sammenhengen mellom alkohol og trening, hevder idrettslege Terje Halvorsen.

Han er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Oslo-klinikken Hjelp 24 NIMI, og leder av Norsk Idrettsmedisinsk Forening. I mer enn 15 år har han tatt i mot pasienter med ulike idrettskader. Han er bekymret over det han mener er manglende kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og trening i befolkningen.

- Inntak av alkohol, også i mindre mengder, påvirker bl.a. nervesystemet og dermed balansen og konsentrasjonen. Redusert balanse og konsentrasjon når du skal trene dagen derpå er en dårlig kombinasjon. Dette kan i ytterste konsekvens føre til alvorlige skader, sier Halvorsen.

Fyller ikke diesel på tanken til en Ferrari
Interessen for Birkebeineren har økt betraktelig de siste årene. I år ble alle plassene revet bort på 1. minutt og 37 sekunder, og aldri tidligere har salget gått fortere unna. Interessen henger sammen med den store treningsbølgen som har truffet landet de siste årene. Samtidig drikker vi også mer enn tidligere, gjennomsnittsforbruket i 2010 var 6,66 liter ren alkohol. Det er én liter mer enn hva det gjennomsnittlige forbruket var for ti år siden.

- Vi er bekymret over at alkoholforbruket øker og at alkohol assosieres med positive helseeffekter. Det er viktig at medier og helseeksperter gir riktige og differensierte opplysninger om hvordan alkohol påvirker kroppen, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør for nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Terje Halvorsen mener man kan hente mye ved å tenke over hva man drikker og spiser, dette gjelder det daglige kostholdet og hva du inntar før, under og etter trening. Spesielt er de siste ukene før rennet viktig. Er man nøye i denne perioden, kan det bety flere minutter bedre tid.

- Store mengder alkohol vil jo påvirke treningen og forberedelsene du gjør i denne perioden. De siste 1-2 ukene bør være en rolig treningsperiode for at du skal hente krefter og overskudd til å kunne prestere best mulig under løpet. Alkohol gir lite krefter og overskudd, selv om det kan føles behagelig under selve inntaket av alkohol. Når det gjelder kosthold er jeg tilhenger av et sunt og variert kosthold.

- Jeg er sterk motstander av lavkarbo, og mener dette ikke hører hjemme i kostholdet til en som trener mye og vil prestere best mulig, sier Halvorsen, og avslutter: «Man fyller ikke diesel på en Ferrari».

Etisk problematisk
Mens det de siste årene har vært mye fokus på trening og kosthold i media, er det sjelden man leser om hvordan alkohol påvirker treningen. Dette henger sammen med at det er etisk problematisk å forske på trening og inntak av alkohol, det vil si å påføre en forsøksperson promille og deretter se hvordan det går under trening og konkurranse. Forskningen som likevel foreligger viser klare negative effekter rundt det å kombinere alkohol med trening. Spesielt trekker han frem hvordan alkohol påvirker energitilgjengeligheten og væskenivået i kroppen.

- Væskebalansen påvirkes slik at man blir dehydrert, dvs. tap av væske ved at alkohol påvirker hormoner som gir økt vannlating. Et redusert væskenivå i kroppen vet vi gir en redusert prestasjon og konsentrasjon.

- Samtidig fører alkohol til redusert energitilgjengelighet både i forbindelse med harde treningsøkter og langvarige utholdenhetsøkter. For å prestere best mulig på ski, er det nødvendig at man trener både langkjørings-r og intervalløkter. Således er alkohol negativt for begge disse treningsformene, sier Terje Halvorsen.

Akutte fysiologiske effekter av alkohol som har betydning for trening og prestasjon:

· Væskebalanse
o Dehydrering og tap av væske på grunn av alkoholens hemmende virkning på Antidiuretisk hormon med dertil økt urinutskillelse. Dette gjelder både før, under og etter aktivitet, men er betydningsfull kun når alkohol innholdet overstiger 3-4 %.

· Hjernen og nervefunksjoner
o Dårligere balanse og koordinasjon
o Svekket reaksjonsevne og konsentrasjonsevne

· Metabolske funksjoner
o Hemmer fettoksidasjon og fører dermed til redusert fettforbrenning spesielt etter måltider og resulterer i akkumulering av fett rundt magen.
o Hemmer glukolysen og gir dermed redusert energitilgjengelighet i forbindelse med harde kortvarige maksimalytelser.
o Hemmer glukoneogenesen i lever og kan bidra til redusert energitilgjengelighet på langvarige utholdenhetsøkter.