Motstand i Østfold stopper høyskolefusjon

Planene om en sammenslått høyskole for Oslofjord-regionen skrinlegges. Motstanden på østsiden av fjorden ble for stor.

Høyskolene i Buskerud og Vestfold skal se på egne muligheter for å samarbeide, men ønsker ikke lenger å ha Østfold med på laget, skriver Forskerforum.no.

– Som styreleder ser jeg også at det ikke er noe poeng å gå videre med så massiv motstand, sier rektor og styreleder ved Høgskolen i Østfold Elin Nesje Vestli. Hun har selv ivret for sammenslåing og er skuffet over at planene nå er lagt på is. Vestli har tidligere sagt det vil være «en svært farlig utvikling» om Høgskolen i Østfold ble den eneste som sto alene på Østlandet.

Marit Eriksen, som leder Forskerforbundets lokallag ved Høgskolen i Østfold, synes derimot bruddet er til det beste for skolen øst for fjorden.

– Vi i Østfold har ikke hatt de universitetsambisjonene som høyskolene i Buskerud og Vestfold har. Prosjektet har vært preget av at universitetsambisjonene skal styre ressursbruken, og Buskerud og Vestfold har satt i gang doktorgradsprosjekter som er veldig ressurskrevende. Østfold har relativt god økonomi, og hvis mye av ressursene våre går til å bygge doktorgradsprogrammer på vestsiden av fjorden, må vi redusere ressursene andre steder.