Milliardtap på feil i elanlegg

Feil i elektriske anlegg har kostet norsk næringsliv cirka 1 milliard kroner på to år, viser en beregning fra Gjensidige.

Fakta om brann i næringsbygg

*I toårsperioden 2010 og 2011 førte branner til skade for om lag 4 milliarder kroner på næringsbygg utenom landbruket.

*Statistikk og erfaring tilsier at feil i det elektriske anlegget står for om lag en firedel av brannårsakene, ifølge forsikringsselskapet Gjensidige. På to år koster det næringslivet 1 milliard kroner.

*Brann i næringsbygg kan føre til at bedriften får problemer i lang tid. Den må finne nytt sted å være, og maskiner og utstyr må erstattes. Kundene kan forsvinne når det blir stopp i leveringen av varer.

*For å redusere brannfaren anbefaler forsikringsbransjen regelmessig kontroll av det elektriske anlegget. Dette kan avsløre dårlige kontakter og varmegang i anlegget, noe som er vanlige årsaker til brann.

Gjensidige alene utbetalte over 900 millioner kroner for 2010/11 i erstatninger etter branner i næringslivet. Da er ikke branner i landbruket tatt med.

Mer systematisk kontroll av elektriske anlegg i bedriftene og mer informasjon om bruk av elektrisk utstyr kunne spart store summer, sier Sigurd Austin, konserndirektør Næringsliv i Gjensidige.

Han forteller at Gjensidige anbefaler kundene å bruke sertifiserte kontrollører i det systematisk elkontrollsystemet som kalles Elkontroll Næring. Det inkluderer blant annet termografering av elanlegget. Termografering er et bilde som avslører om det er for høy temperatur i noen del av det elektriske anlegget.

Årsakene til at det begynner å brenne, er gjerne dårlig kontakt mellom deler av det elektriske anlegget, noe som fører til oppheting og gnistring.

Kostbare branner

Gjensidiges beregninger bygger på at selskapet har om lag en firedel av markedet for næringsbygg, og betaler rundt 1 milliard i erstatninger på to år. De totale skadetallene ligger på rundt 4 milliarder på to år.

– Gjennom mange års statistikk og erfaringer vet vi at feil i det elektriske anlegget står for om lag 25 prosent av brannårsakene. Det er ikke et absolutt nøyaktig tall vi er kommet fram til, men det er et tall som gir et bilde av omfanget, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

– Det viser at det står store verdier på spill. Branner i næringsbygg går ut over både samfunnet og bedriftene. I verste fall kan bedriften gå konkurs.

Tungt å komme i gang

Konserndirektør Sigurd Austin bekrefter at bedriftsbranner av og til fører til konkurs.

– Hvis det brenner, får bedriften en kjempeutfordring. I tillegg til selve brannskadene kommer driftsavbrudd. Mange bedrifter kan miste kunder og får problemer med å komme i gang igjen.

Forsikringsselskapene tilbyr dekning mot følgeskader av brannen, men det er langt fra alle bedrifter som tegner forsikring mot driftstap.

– Det er mulig å tegne forsikring mot driftstap i 12 eller 24 måneder etter brannen, men jeg vil anslå at det er 30 – 50 prosent av bedriftene som ikke har tegnet slik forsikring, sier Austin.

Sikre seg

– Det er også vår erfaring at mange kunder ikke er bevisst på å forsikre seg mot skader hos viktige leverandører. Bedrifter som har viktige hovedleverandører som er kritiske for egen omsetning, bør vurdere å forsikre seg mot et driftsavbrudd hos leverandør, anbefaler Austin. Han legger til at dette er en type risiko som svært få bedriftseiere er bevisst.

Hans råd til forsikringskundene som eier eller driver næringsbygg er å gjennomføre Elkontroll-sjekken for å sikre seg mot brann. Om lag 1.000 bedriftskunder bruker dette systemet, og antallet øker. Gjennomført kontroll gir også rabatt på forsikringspremien.

– Store bedrifter er gjerne meste aktive med å beskytte seg mot brann, mens oppmerksomheten omkring dette kanskje ikke er like stor i de mellomstore og mindre virksomhetene, sier Austin.