C.F. Møller vant sykehusbygg

En helt ny type sykehus. Dette sier juryen om Arkitektfirmaet C. F. Møllers vinnerforslag til en ny 10.000 m2 sengebygning til Haraldsplass Sykehus i Bergen.

Borte er de tradisjonelle sykehuskorridorene, som erstattes av åpne fellesarealer og effektiv logistikk.

Arkitektfirmaet C. F. Møller har vunnet konkurransen om en ny sengebygning til Diakonissestiftelsens Sykehus ”Ny Haraldsplass” i Bergen i samarbeid med Asplan Viak og Norconsult .

Det nåværende Haraldsplass Sykehus ble bygget i 1970 og har ca. 184 sengeplasser. Den nye bygningen blir på 10.000 m2 og gir sykehuset ytterligere 108 sengeplasser fordelt på tre etasjer. I tillegg kommer et nytt underjordisk parkeringsanlegg til ca. 400 biler.

Nybygget kommer til å ligge på en unik tomt ved foten av fjellet Ulriken og med Mølledalselven foran.

Juryen roser forslaget for en ny overordnet måte å tenke sykehus på:

”Her er pasienten satt i sentrum og gitt en plass i et variert og vakkert landskap. Visualiseringene viser fristende nye opplevelser for ansatte og pasienter og det ivaretar de pårørende i et flott og nyansert adkomstrom.”

Prosjektet fremheves også for å være miljøriktig, blant annet fordi fasadearealet er lite i forhold til bruttoarealet. Ved å ta nye prinsipper i bruk for romventilasjon og gjenbruk av spillvarme fra det eksisterende sykehuset, kan den nye sengefløyen oppnå energiklasse A som svarer til passivhusnivå.

Godt og vennlig miljø
Helt ulikt tradisjonelle sykehusbygg er det ingen lange korridorer. Sengeavdelingene ligger rundt to store overbygde atrier som danner rammen om to forskjellige fellesarealer. Et offentlig ankomstrom med resepsjon, café, butikk og oppholdsområde, og et mer privat rom kun for pasientene og deres gjester.

Atriene trekker dagslyset inn i bygningen. En frodig beplantning med bambus i vannbassenger og et bed med gress, blomster og krypeplanter bidrar til et godt inneklima. Fra hver avdeling er det utsikt og kontakt med det indre åpne rommet, slik at man opplever å være en del av helheten.

Alle pasientene får adgang til den fantastiske utsikten over dalen og byen, fordi nybygget følger Mølledalselvens forløp og fasaden gis en knekk. Et nytt inngangsparti mot syd blir hovedinngangen for det samlede sykehuskomplekset.

Sykehusarkitekturen utvikler seg
Arkitektfirmaet C. F. Møller er spesielt kjent for to store oppgaver i Norge: Bislett Stadion og Akershus Universitetssykehus. Firmaet kunne nylig innvie et annet stort prosjekt for helsesektoren i Bergen -et 23.000 m2 stort laboratoriebygg på ti etasjer ved Haukeland Universitetssykehus.

Arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller Lone Wiggers sier om seieren:

”Det er en god nyhet og det er godt å se enda en gang at vår kompetanse innenfor sykehusarkitektur stadig utvikler seg. Vi følger på denne måten opp Nye Ahus sykehus og de mange andre helsebyggene som Oslokontoret vårt har gjennomført. Sengefløyen med innredning og logistikk er tilpasset både Diakonissestiftelsens spesielle behov for en tydelig hovedinngang, og de mange eksisterende forholdene som finnes på stedet i både bygninger og landskap.”

Fire grupper ga tilbud på Nye Haraldsplass. De andre var: Origo Arkitektgruppe, Link Arkitektur og Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere.

Det er forventet at byggingen begynner i løpet av 2014 og at bygningen står ferdig i 2015.