Nå får du snøskredvarsler i Norge

Fra mandag 13. februar får du snøskredvarsler for 23 regionale testområder.

Varslene blir publisert 2 ganger i uken gjennom resten av vintersesongen. Snøskredvarslene finner du på www.varsom.no.

- Nå som varslene er ute ønsker vi flest mulig tilbakemeldinger på tjenesten. Aktiv bruk og tilbakemelding vil være med på å utvikle en best mulig tjeneste, forteller overingeniør i NVE Markus Landrø.

I tillegg kan alle som ferdes i naturen selv bidra til å gjøre varslene bedre gjennom egne observasjoner. Du kan melde inn enkle ting som mye snø og vind, drønn og sprekker i snøen og ferske skred.

- Vi jobber med en løsning for mobiltelefon, men i første omgang må publikum melde inn observasjoner på www.varsom.no , forteller Landrø.

Varslene vil gjelde for større regioner og ikke for lokale steder som for eksempel en fjellside eller et dalføre. Dette vil stiller krav til brukeren og basiskunnskap om snøskred er nødvendig for å få mest mulig ut av varslene. Snøskredvarslene er et godt hjelpemiddel hvis man bruker dem som ett av flere hjelpemidler til å vurdere forholdene.

- Man skal aldri tråkke av gårde og stole blindt på et snøskredvarsel. Varselet er et hjelpemiddel for deg til å gjøre bedre og mer presise lokale vurderinger. Til syvende og sist er det alltid du som har ansvaret for egen sikkerhet, sier Landrø

Varslingstjenesten vil også gjøre det lettere for bilister som kjører i skredutsatte områder. Statens vegvesen er en sentral samarbeidspartner i prosjektet og vil bruke snøskredvarslingen til mer effektiv stenging og åpning av skredutsatte veier.

- Vi kan gå tidligere ut med informasjon om når vi stenger veger. Det vil trafikantene tjene på fordi det blir enklere å gjøre riktige vegvalg. I tillegg ønsker vi å bli enda flinkere til å stenge vegene til riktig tidspunkt før skredene går og åpne raskest mulig når skredfaren har avtatt, forteller Statens vegvesens representant i prosjektet Tore Humstad.