Statoil usikker på Stockman

Selv om Russland endrer skattesystemet er ikke Statoil sikre på om utbyggingen av Stockman blir lønnsom.

Russiske skatteregler gjør at utbyggerne av det enorme gassfeltet Stockman i Barentshavet ikke finner prosjektet lønnsomt. Både russiske Gazprom, franske Total og norske Statoil ønsker en endring i reglene.

– Utfordringen er å gjøre russiske hydrokarboner konkurransedyktige. Men det er ikke mulig med dagens system. Derfor må et nytt på plass, sier den russiske viseministeren for naturressurser, Denis G. Khramov, ifølge Aftenbladet.

Russlands skatteregler er tilpasset produksjonen på landbaserte gassfelt, som er langt billigere enn det som er forventet i det værharde Barentshavet, som også krever ilandføring og utbygging av infrastrukturen på land.

Men selv om skattereglene skulle endres, er det ikke sikkert Statoil kommer til å satse på en utbygging, ifølge Statoils Russland-sjef Jan Helge Skogen.

– Det er veldig positivt. Samtidig vet vi ikke hvordan et nytt skattesystem vil passe oss, sier Skogen, men åpner for at en endring i skattesystemet i Russland vil være positiv for andre satsinger.

Beslutningen om investering i feltet har vært utsatt flere ganger av både Gazprom og Statoil, senest like før nyttår. Gazprom forventer å ha sin avgjørelse i april i år.