Banktopp frykter ikke masseledighet

50.000 arbeidsplasser forduftet under finanskrisen. DNB-sjef Rune Bjerke tror ikke det blir like ille nå.

– Jeg tror det vil være færre arbeidsplasser som forsvinner denne gangen. Bedriftenes evne til å møte en sterkere krise, er bedre. De økonomiske bufferne er større, og lagersituasjonen gir mer fleksibilitet enn i 2008, sier Bjerke til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har den siste tiden hamret inn budskapet om at følgene av den europeiske gjeldskrisen kommer til å ramme Norge.

– Finanskrisen som startet i 2008 har endret karakter. Den har blitt en jobbkrise, en statsgjeldskrise og en politisk krise, sa Stoltenberg i sin tale under NHOs årskonferanse i Operaen torsdag.

Stabilt låneopptak
Norske banker er blant de første til å merke en eventuell ny økonomisk krise. At bedriftene avstår fra å ta opp nye lån, er ofte et varsel om dystrere tider. Foreløpig ser det imidlertid ikke så verst ut.

– Utlånsveksten til norske bedrifter var ganske stabil gjennom 2011 – litt lavere enn veksttakten for husholdningene. Det er forskjell på bedrifter, avhengig av størrelse og bransje, men det har vært en ganske moderat og positiv utvikling i 2011, sier Bjerke.

Han mener hovedutfordringen i år er utsiktene til at mange europeiske banker kutter ned på sine utlån.

– Det vil gjøre det noe tøffere for de internasjonalt store bedriftene. Men norske husholdninger og bedrifter har så gode relasjoner til sine banker at de vil ha god tilgang til kapital også i 2012, sier Bjerke, som framstår som en forsiktig optimist på verdensøkonomiens vegne.

– Det ser ut til å lysne i USA. Utviklingen tikker og går i Asia, og det kommer positive vekstimpulser fra Sør-Amerika og Afrika. Jeg tror ikke de dårlige tidene i Europa vil stoppe den positive utviklingen i global økonomi, men man må selvsagt være forsiktig og ydmyk, sier han.

Støttetiltak
Under NHO-konferansen pekte Stoltenberg på at ledigheten økte kraftig i 2008 og 2009, selv om myndighetene satte inn kostbare mottiltak. Det samme kan skje igjen, mener han.

– Vi kan bruke mer penger for å stimulere økonomien. Men jeg vil advare dem som har høye forventninger til dette, for vi ser at vi kan være i ferd med å få et todelt næringsliv, sa statsministeren.

– Det hjelper ikke dem som selger aluminium og fisk om vi øker de offentlige budsjettene. Og jeg tror ingen mener at staten skal begynne å kjøpe opp aluminium for å redde arbeidsplasser, fortsatte han.

Rune Bjerke mener det ikke er noen grunn til å forlange statlig støtte denne gang for å øke bankenes likviditet.

– Det er viktig at myndighetene og Norges Bank følger nøye med på likviditetstilførselen til banksektoren, men i øyeblikket er den god nok, selv om likviditeten har en noe høyere pris enn i annet halvår i fjor, sier han.

Bjerke deler statsministerens bekymring over et todelt norsk næringsliv, der enkelte bedrifter sliter mens andre gjør det bra.

– Utfordringene er størst for bedrifter som er avhengige av europeisk markeder, der vi ser tendenser til tilbakeslag eller resesjon, sier han.