Moelven setter rekord i ruskete år

Moelvenkonsernet setter omsetningsrekord i 2011 på over åtte milliarder kroner. Det er mager trøst for konsernsjef Hans Rindal som mener at 2011 ble et år uten mange store høydepunkter.

- Hvis ikke verden raser sammen rundt oss, skal det tjenes penger i Moelven neste år, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven til Byggeindustrien.

– 2011 blir ikke noe godt år for Moelven i sum. Vi har rotet det til med elektroprosjekter i Oslo hvor vi har avsatt 40 millioner kroner på fire store prosjekter for kjente og framtidige tap. Det er altfor store tall, men gjort er gjort og vi skal levere for kundene, sier han.
At året ender med et driftsresultat som i runde svinger vil ende rundt null, forklarer han også med at konsernet har opplevd etterdønningene etter finanskrisen.

Svensk devaluering
– Sverige gikk gjennom en devaluering etter finanskrisen i 2008-09 som ga svensk eksportindustri og trebearbeidingsindustrien sterk konkurransekraft og bidro til å dra Sverige ut av krisen. Det forplantet seg også inn i råvaremarkedet - det skulle bare mangle at også det markedet fikk sin andel av de gode tidene. Men når vi nå møter en ny krise som ikke er en dollarkrise, men en eurokrise, får man motsatt effekt ved at både konkurrenter og kunder er i eurosonen og har en svak valuta i forhold til svenske kroner, sier han.

Som alltid er det en treghet i råstoffmarkedet.

– Det tjener industrien på når det går opp mens den blir skviset når prisene går ned. Når dette skjer samtidig med andre uheldige faktorer, blir resultatet et dårlig år for oss, forklarer Rindal.
Nå holder imidlertid råstoffprisene på svensk side jevn kurs nedover og vil gi konsernet litt mer slingringsmonn, selv om det tar tid før konsekvensene av revalueringen forplanter seg helt inn i skogen.

God ordrereserve
Med en eksportandel på 20 prosent (Moelven ser på Norge og Sverige som ett marked) og eurokrisen svevende over hodet, skulle man tro det er nervøsitet å spore på konsernlederens tradisjonsrike kontor på Moelv. Men Rindal er lugn.

– For den prosjektrettede virksomheten er ordrereserven god. Per oktober 2011 var den 903 millioner kroner, mot 965 millioner kroner i fjor. Når vi var helt på bunn etter finanskrisen lå den nede på 500 millioner kroner, så vi opplever foreløpig normale tilstander i dette markedet, opplyser han.

Tilbudssiden har tilpasset seg
Rindal mener situasjonen i dag er helt annerledes enn den Moelven opplevde da finanskrisen slo til i 2008. Da gikk alt fra en spiss topp og rett ned i kjelleren.

– Vi merket at noe var i gjære allerede våren 2007, uten at vi skjønte helt hva det var. Særlig dårlig kvaliteter granprodukter merket tidlig det som viste seg å bli et stort fall i boligbygging i Nord-Amerika og lav etterspørsel etter kapitalvarer som biler. Nord-Amerika og Europa har kommet ned på veldig lave nivåer for boligbygging og ligger godt under det normalt underliggende behovet. Det er en global balanse der tilbudssiden har tilpasset seg. Om vi ikke ser bunnen på prisnivået på skurlast, tror jeg vi er veldig nærme, sier han.

Les mer om Moelven i Byggeindustrien nummer 17.