Betaler regelmessige avdrag på rammelånet

Selv om det for den enkelte låntaker er valgfritt om de vil betale avdrag på rammelånene, velger likevel 7 av 10 å gjøre dette, viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført på oppdrag fra FNO.

– De fleste som har slike lån ser ut til å håndtere fleksibiliteten som ligger i lånet på en forsvarlig måte, sier assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i FNO.

Rammelån, eller boligkreditt som det ofte kalles, er et fleksibelt boliglån der kunden får innvilget en låneramme, og selv kan styre opplåning og nedbetaling innenfor rammen. Maksimal låneramme har frem til nå vært 75 prosent av boligens verdi, men Finanstilsynets nye retningslinje for forsvarlig boliglånspraksis setter 70 prosent som en norm.

Høy andel rammelån
Ved utgangen av oktober i år utgjorde rammelånene nærmere 28 prosent av alle lån med pant i bolig, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Denne andelen har økt kraftig siden lånet ble lansert for seks år siden, men har stabilisert seg det siste halve året.

– Dette er i tråd med hva bankene selv sier, nemlig at dette lånet ikke passer for alle, men for de som har en ordnet økonomi, solid egenkapital i boligen og god økonomisk selvdisiplin, sier Mæhle, og legger til:

– At så mange som 7 av 10 betaler regelmessige avdrag indikerer at selvdisiplinen blant disse låntakerne er god.

Tallene er hentet fra en fersk husholdningsundersøkelse som Norstat har utført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Undersøkelsen viser også at seks av ti rammelånskunder har lavere eller uendret opptrekk på rammen i forhold til tidspunktet da lånet ble innvilget.

Verdifull fleksibilitet
– Rammelån er utvilsomt en produktnyhet som har vært til stor glede og nytte for titusener av låntagere. Ved riktig bruk gir dette produktet både en verdifull fleksibilitet og en minimering av kredittkostnader. Sistnevnte fordi bankene jevnt over tilbyr sine beste rentevilkår på disse lånene, og fordi opptrekk på rammen gjerne er et alternativ til å ta opp dyrere forbrukskreditter, eller etablere nye nedbetalingslån, påpeker Mæhle.

– På den annen side har vårt og våre medlemmers budskap hele tiden vært at denne låneformen ikke passer for alle. Rammelån krever selvdisiplin og solid og forutsigbar økonomi. Men uforutsette situasjoner som skilsmisse, uførhet og arbeidsledighet kan påvirke evnen til å betale gjelden, sier Mæhle.

Hva brukes rammelånet til?
Undersøkelsen viser at blant kundene med rammelån bruker mange deler av pengene til oppussing og vedlikehold av bolig, eller til kjøp av bil og båt.