700.000 laks kan være på rømmen

Det er fortsatt uvisst hvor mange laks som har rømt fra to oppdrettsanlegg i Sør-Trøndelag. Dårlig vær hindrer telling av gjenværende laks i merdene.

Klif: Fiskeoppdrettere mangler miljøkunnskap

En landsomfattende kontroll av fiskeoppdrettsanlegg viser at mer enn halvparten av oppdretterne har for dårlig oversikt over miljøtilstanden på sjøbunnen og effektene av egne utslipp.

I tillegg har næringen for dårlig styringssystem for å hindre miljøskade av virksomheten.

– Mange anlegg kan ikke svare på enkle spørsmål om miljøtilstanden i fjorden, hva anlegget slipper ut og effekten av utslippene. Omfattende mangel på kunnskap, kontrollrutiner og vurdering av tiltak for å begrense eventuelle utslipp gir fare for forurensning fra anleggene. Nå må både enkeltbedrifter og næringen som helhet sørge for at de oppfyller regelverket, sier direktør Ellen Hambro for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Fylkesmannen i flere fylker planlegger tett oppfølging av oppdrettsnæringen framover.

I sommer og høst ble 72 oppdrettsanlegg fra Rogaland til Finnmark kontrollert av forurensningsmyndighetene.

- Vi har gitt forhåndsvarsel om opptelling av fisk og opptak av not ved et av anleggene så snart været tillater det. Men det går ikke så lenge det blåser stiv kuling i området, sier Otto Gregussen, regiondirektør for Fiskeridirektoratet i Trøndelag.

Fiskeridirektoratet fikk tirsdag melding om flenger i to nøter ved oppdrettsanlegg i Osen og Roan i Sør-Trøndelag. Det var til sammen 700.000 laks i merdene, men det er foreløpig usikkert hvor mange laks som faktisk har rømt.

Det er også fare for at et av anleggene til Bolaks i Fusa i Hordaland holder på å bli ødelagt, melder Fiskeridirektoratet. Arbeidet med å flytte fisk til en annen lokalitet er ikke startet på grunn av værforholdene.

Flenger

Politiet og inspektører fra Fiskeridirektoratet fortsatte onsdag undersøkelsene ved oppdrettsanleggene i Osen og Roan. Ved anlegget i Osen, som eies av Marine Harvest, ble det tirsdag oppdaget ei åpen flenge på 13 meter. Så mange som 350.000 laks med ei snittvekt på 550 gram kan ha rømt.

Det ble satt 150 garn i området for å gjenfange den rømte laksen, men dårlig vær har til nå gjort det umulig å trekke garna, sier informasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest til NTB. Han har derfor ingen oversikt over hvor mye laks som er gjenfanget.

Mistanke om rømming

Ved Salmars anlegg i Roan er det foreløpig snakk om mistanke om rømming.

– Vi oppdaget en flenge i en merd, men den var ikke utspilt. Vi vet ikke om det har rømt en eneste laks, sier oppdrettssjef Bjørn Larsen i Salmar til NTB.

Også her ble det satt garn i sjøen. Men det er ikke gått laks i garna, forteller Larsen.

I forrige uke fikk Salmar en bot på fire millioner kroner, etter at 175.000 laks rømte fra et anlegg på Hitra i februar i år.

Salmar hevder rømmingen skjedde fordi selskapets interne retningslinjer ikke ble fulgt. Selskapet har foreløpig ikke vedtatt boten.

– Vi har frist til 12. desember, og vi vil nok bruke tida fram til da, sier Larsen. (©NTB)

lars.martin.hjorthol@ntb.no