Radonopplysning på Bygg Reis Deg

Nye byggeforskrifter påbyr radonsperre i alle nybygg. Icopal holder foredrag om radon og radonsperrer på Bygg Reis Deg messen i Lillestrøm.

Om radon

Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i berggrunnen, og kan sive inn gjennom utettheter i boliger. Årlig dør omkring 300 nordmenn av lungekreft som en følge av gassen. Imidlertid er det i prinsippet enkelt å unngå faren dersom man sikrer nybygg under oppføring. Ved å legge en radonmembran under byggegrunnen, hindrer man gassen i å sive inn i boligen så lenge arbeidet blir utført med tilstrekkelig kompetanse.

Norge er sammen med Sverige og Finland de landene i verden med mest radon i bolighusene, på grunn av bergarter og det kjølige klimaet. Statens Strålevern gjorde i 2007 en undersøkelse av 750 nybygg som er oppført etter 1999. Undersøkelsen viser at rundt 10 prosent har en radonkonsentrasjon som overstiger den gamle grenseverdien på 200 bq/m3 .

Nye byggeforskrifter påbyr radonsperre i alle nybygg, og Icopal skal holde foredrag om radon og radonsperrer på Bygg Reis Deg messen i Lillestrøm. Icopal har utdannet over 600 håndverkere til å bli radoneksperter. Om lag 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft som følge av at de har radon i huset.

Icopal er til stede på Bygg Reis Deg messen i Lillestrøm som varer fra 19. - 23. oktober. De skal holde radonforedrag kl. 11:00 og 13:00 hver dag, med en varighet på ca. 15 minutter. Selskapet er markedsleder innen radonbeskyttende membraner, og tilbyr et fullsortiment av offentlig godkjente radonbeskyttelsesprodukter.

- Interessen har økt voldsomt i forbindelse med det nye påbudet, og nå utdanner vi radoneksperter over hele landet. Siden vi begynte å etterutdanne folk i radonteknikk for ett år siden, har vi utdannet over 600 håndverkere på våre kurs. Foredragene vi skal holde på messen setter fokus på en viktig problemstilling, og kanskje blir noen fagfolk fristet til å melde seg på radonkurset vårt i etterkant, sier direktør Geir Haugersveen i Icopal.

Fra og med 1. juli ble det påbudt å bygge med radonmembraner, med mindre utbygger kan bevise at det ikke forekommer radon i området. Regjeringen vedtok også 1. november i fjor en endring i strålevernsforskriften, som nå sier at man må iverksette radonreduserende tiltak hvis måleverdiene overstiger 100 bq/m3 .

- Det er viktig at utførelsen av radonbeskyttende tiltak er helt feilfri. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset. Gjennom slike foredrag vil vi opplyse om viktigheten av gode radonsperrer, og gjennom ekspertkursene ønsker vi å bygge kompetansen som behøves for å sikre hus og hjem i hele landet, forteller Haugersveen.