Kjører vinterdekkene blanke

Hver tiende bilist venter med å bytte vinterdekk til de nesten er helt nedslitt, viser undersøkelse.

– Mange tenker mer på økonomi enn sikkerhet. Hjul blir av mange sett på noe som skal få bilen til å trille, sier teknisk sjef Vidar Brustad i If Skadeforsikring.

Ni prosent venter med å skifte vinterdekk til mønsteret er i ferd med å bli slitt helt ned, viser en fersk spørreundersøkelse fra If Skadeforsikring. For nordmenn under 30 år er andelen hele 13 prosent.

– Høst og vinter er det særlig viktig at dekkene har godt nok mønster til at vann og slaps dreneres vekk. Dekk med dårlig mønster fører lett til vannplaning, de flyter til dels oppå slaps og snø slik at veigrepet blir mye dårligere, sier Brustad.

Gir store utslag

Mønsterdybden er avgjørende for veigrep og bremselengde.

– Et piggfritt vinterdekk har cirka åtte millimeter dypt mønster når det er nytt. Ved seks millimeter blir bremselengden 20 prosent lenger på snø, ved fire millimeter er den blitt 40 prosent lenger, sier Halvor Eggen i Continental.

Dersom du kjører rundt på ulovlige vinterdekk med bare to millimeters mønster, må du være foreberedt på en bremselengde som er 70 prosent lenger enn da dekkene var nye, ifølge Eggen.

Nedslitte dekk gir størst utslag på bremselengden på isete underlag.

Vet ikke kravet

Spørreundersøkelsen til If viser også at veldig mange ikke vet hva som er minste tillatte mønsterdybde i dekk, som er 1,6 millimeter for sommerdekk og tre millimeter for vinterdekk.

Seks av ti bommer når de skal oppgi eller gjette minimumskravet for vinterdekk. Hver fjerde tror kravet er mindre enn tre millimeter.

– Dekkene skal ha minst tre millimeter dybde på tre fjerdedeler av overflaten, både i bredde og i omkrets, sier Vidar Brustad i If Skadeforsikring.

Du bør ikke fornye vinterdekkene sjeldnere enn hvert fjerde år, mener han.

– Selv om mønsteret fortsatt er dypt nok, eldes gummien. Den blir morken og hard. Resultatet er stadig dårligere friksjon mot underlaget, sier Brustad.

Så gammelt er dekket

På dekket finner du mange tall, blant annet når dekket er laget. Let etter bokstavene DOT og en påfølgende tallkombinasjon med fire siffer. De to første indikerer hvilken uke dekket ble produsert, de to siste hvilket år. Dekk produsert på 90-tallet har bare tre siffer, der det siste viser årstallet.

Både forsikringsselskap, forbrukerorganisasjoner og bildekkeselgere anbefaler at du ikke venter til det er tre millimeter igjen av mønsteret.

– Kjøreegenskapene minsker ikke lineært med mønsterdybden. Fra fire til tre millimeter mister dekket omtrent like mange egenskaper som fra åtte til fire millimeter, sier Halvor Eggen i Continental.

Han anbefaler bytte ved fire millimeter, If og NAF sier fem millimeter.