Bemanningsbransjen: Mørke skyer i horisonten?

Bemanningsbransjen hadde en positiv utvikling i 2. kvartal og landet på åtte prosent vekst i forhold til samme periode i fjor. Det knytter seg spenning til om trenden fortsetter, i følge NHO Service.

Ferske tall fra NHO Service viser trender i bemanningsbransjen. Statistikken viser vekst i de fleste fylker. Blant vinnerene er Vestfold (opp 27%), tett fulgt av Hordaland (opp 20%). Rogaland hadde en vekst på ca 12% i forhold til i fjor. Andre store markeder er Oslo (opp 4,8%), Akershus (opp 3,2%) og Sør-Trøndelag (opp 1,2%). Størst nedgang er det i Oppland (ned 10%) og Hedmark (ned 9%). 

Sterk vekst i  bygg og anlegg

Kraftig vekst i konjunkturutsatte yrker viser betydelig optimisme i norsk næringsliv. Bygg og anlegg hadde vekst på hele 41% siden i fjor, mens industri og produksjon vokste med nesten 23%. Også innen enkelte mindre konjunkturutsatte områder er det solid vekst. Særlig kan her nevnes en fortsatt vekst på 16% innen oppvekst og utdanning. Likevel er det skyer i horisonten i dag, som ikke var der i 2. kvartal da tallene ble samlet inn. Bransjen er bekymret for økt risiko som følge av krise i USA og i enkelte europeiske land.

Det er en negativ trend innen helse og omsorgsområdet. Statistikken her viser en nedgang på nesten 30%. Dette tallet kan kun brukes som en indikator, fordi statistikken i helse og omsorg er blitt lagt betydelig om i 1. kvartal

For de fleste områder har outsourcing i regi av bemanningsbedrifter vært av svært lite volum. Imidlertid ser vi at det innen helse har vært en del høyere enn innen andre områder. Etter at avtalene vedrørende de fleste institusjoner som har vært totalbemannet av bemanningsbransjen ble sagt opp som følge av vårens turbulens skjedde det en kraftig nedgang på dette felt fra 1. til 2. kvartal. Dette innebærer at 21% av nedgangen innen helse og omsorg kan tilskrives avvikling av outsourcing.

For ren utleie av helsepersonell er dermed situasjonen en nedgang på 9% i forhold til samme kvartal i fjor og en liten oppgang på i underkant av 1% i forhold til 1. kvartal i år. Dette er ikke gode tall for helseutleiebedriftene, men forventet sett i lys av det massive negative fokuset bransjen ble til del i vår. Flere avtaler ble sagt opp, og bransjen ble satt under lupen. Det ble dermed mindre innleie innen helse i 2. kvartal. Konsekvensen ble større belastning på den faste staben i helsevesenet samt et noe svekket tilbud til pasienter.

Nedgangen var forventet, men innleie innen helse vil mest sannsynlig komme tilbake til tidligere nivå ettersom innleie av helsepersonell er svært viktig for å håndtere mannskapsbehovet i helsevesenet. Det vises i den forbindelse til doktoravhandlingen fra Christine Skjælaaen (Universitetet i Bergen) om innleie av sykepleiere på norske sykehus. Ved disputasen i juni sa hun at den store oppmerksomheten om arbeidstid og arbeidsvilkår for sykepleiervikarer paradoksalt nok, over tid, kan føre til at det blir større behov for slike vikarer. Bruddene på arbeidsmiljøloven hos vikarbyråer og offentlige helsevirksomheter har ført til skjerpet kontroll med arbeidstidsbestemmelsene. - Når det blir mer orden på overtidsbruk og lange vakter, trengs det flere sykepleiere til å dekke opp vaktene. Hvis det ikke blir ansatt flere sykepleiere i faste stillinger, vil også det bidra til økt behov for innleie.

5,67 milliarder

I første halvår ble det i bemanningsbransjen omsatt for ca 5,67 milliarder kroner. Dette var 12% høyere enn første halvår i fjor. 

I 2. kvartal ble det innen bemanningsbransjen utført nesten 23 000 heltidsstillinger. Dette er ca 1,2% av alle heltidsstillingene i hele Norge. Her er stor variasjon på landsbasis. Mens andelen av heltidsstillinger i Oslo var 2,4%, i Hordaland var 1,4%, i Rogaland var 1,3% og Vestfold var 1,6%, var andelen i Sogn- og Fjordane 0,4%. 

Selv om antallet rekrutterte til faste stillinger sank noe i 2. kvartal sammenliknet med 2. kvartal i fjor, steg omsetningen med 8%. Dette indikerer en vekst i rekruttering av ledere og spesialister.

Alt i alt var 2. kvartal godt for bemanningsbransjen. Dette indikerer en positiv konjunkturutvikling. Nedgang innen helse var forventet og kan altså hovedsakelig knyttes til vårens turbulens i bransjen.

Siden bransjen er tett knyttet til konjunkturutviklingen og dermed er et slags barometer på den økonomiske utviklingen i Norge er statistikken interessant å følge for mange. Vi har over tid sett at bransjeutviklingen samsvarer med konjunkturutviklingen, og at arbeidsledighetstallene varierer motsatt med bransjetallene slik at arbeidsledighet synker når bransjen vokser i volum.

I dagens turbulente situasjon i flere internasjonale markeder er det spennende å se hva dette vil ha å si for Norge. Hittil er utviklingen i bemanningsbransjen, på linje med utviklingen i boligmarkedet og arbeidsledigheten, ganske upåvirket av internasjonal børsuro. Imidlertid er det ofte slik, for eksempel ved forrige finanskrise, at det norske markedet først blir preget av krisen en god del etter at en krise har slått ut i andre store markeder.