Repeterer ikke gamle finanskrisetiltak

Hvis ikke EU og USA klarer å løse sine økonomiske problemer, vil det ramme også norsk økonomi. Men mottiltakene vil ikke være de samme som i 2008. 

Det fastslo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han torsdag møtte pressen sammen med presidenten i EUs rådgivende forsamling Herman van Rompuy. Van Rompuy var på offisiell kondolansevisitt i Norge på vegne av EUs 27 medlemsland, men benyttet også torsdagen til å drøfte de finansielle problemer i Europa.

Han avviste at Europa var inne i en resesjon som betyr at veksten er negativ, men innrømmet at veksten i mange av EUs land er skremmende lav.

Stoltenberg sa at han ikke hadde noen illusjoner om at Norge ville slippe unna konsekvensene dersom utviklingen fortsetter i gal retning i Europa.

Andre tiltak

Statsministeren bekreftet at regjeringen har gått gjennom mulige tiltak, men sa samtidig at det ikke er mulig å velge tiltak før vi vet hva som rammer oss utenfra.

– Det eneste jeg kan si i dag er at det virker lite sannsynlig at Norge kan bruke samme medisin nå som i 2008 da den store finanskrisen rammet oss. Da var vi i den heldige situasjon at vi kunne bruke penger for å holde aktiviteten i gang. Nå vil det trolig bli mer aktuelt å stramme inn, sa Stoltenberg. Han mente den viktigste begrunnelse for å holde igjen denne høsten er at regjeringen vil unngå store renteøkninger.

Frykter arbeidsledigheten

Stoltenberg sa seg enig i at problemene er høy statsgjeld, lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet, men han understreket sterkere enn sine europeiske kollegaer at hovedproblemet er arbeidsledigheten.

Statsministeren sa at konsekvensene for Norge lett kan bli at eksporten til Europa og USA går ned. Da rammes mange norske bedrifter, folk blir permittert og arbeidsledigheten begynner igjen å spøke.

– Vi er som land veldig avhengig av den økonomiske utvikling i EU, slo Stoltenberg fast.

USA og Norden

Selv om Stoltenberg ikke tror vi sto foran en finanskrise av samme omfang som i 2008, mener han situasjonen er faretruende både i USA og Europa.

På spørsmål om han mente at verdens land burde følge den nordiske sosialdemokratiske oppskrift, sa statsministeren at et land ikke uten videre kan kopiere et annet land. Forutsetningene er forskjellige.

– Andre land kan ikke kopiere Norden, men kanskje de kunne la seg inspirere, sa Stoltenberg. Han mente det viktigste for de kriserammede er at det blir mer harmoni mellom utgifter og inntekter.

– Det kan virke som om noen land ønsker seg skatt som i USA og velferd som i Norge. Det går ikke, fastslo Stoltenberg.

Hans eneste resept var at Europas regjeringer må få folk i jobb og dermed skape ny vekst. De må ikke akseptere at den høye ledigheten biter seg fast, sa Stoltenberg. (©NTB)