Omfattende opprydding

Det er et omfattende og til dels farlig oppryddingsarbeid som nå starter i Regjeringskvartalet. Statsbygg har vist en imponerende handlekraft etter terroranslaget, og på oppsiktsvekkende kort tid ble det satt i gang arbeid med å rydde opp. Nå er fire entreprenører engasjert for å rydde lokalene i de byggene som ble mest skadet.

Man vet fortsatt ikke hvor store skader det er i konstruksjonen – spesielt på H-blokka – men når man får ryddet ut alle vrakrestene vil man få oversikt over dette. Det er et til dels farlig og komplisert arbeid som man nå skal ta fatt på. Vi er glade for at Statsbygg setter inn alle ressurser for å sikre de mannskapene som nå skal starte oppryddingen. Bl a vil man kontrollere luftkvaliteten. Dette er bygg som ble bygget i en tid da det ble brukt mye asbest. Etter det ragnarokk som man opplevde den 22. juli, kan det være fare for at en del av asbesten nå er i lufta inne i byggene. Man vil selvsagt gå forsiktig frem slik at man ikke opplever ukontrollerte ras. For den som i lengre tid skal jobbe der, er det viktig at man sjekker ut dette – og at man tar alle forhåndsregler.

Mange – spesielt arkitekter – har engasjert seg sterkt for å bevare H-blokka ut i fra at dette er et bevaringsverdig bygg og for at det representerer noe historisk. Det kan være at det er riktig å bevare bygget, men her må rådgivende ingeniører og andre forsikre alle om at det ikke er fundamentale skader i bygget som det vil være umulig å reparere innenfor forsvarlige økonomiske rammer.

Ellers vil vi berømme politikere og byråkratene som nå har måttet flytte til midlertidige lokaler. De har vist en fantastisk evne til å improvisere og til å holde hjulene i gang. Mange har mistet mye verdifullt materiale og mange viktige data. Men de har startet hverdagen på en fantastisk måte til tross for de uhyggelige opplevelsene mange har hatt. Vi tar oss hatten av for dem.