Stadig flere vil ha kraftutbygging

– Vi er i en akutt krise. Overgangen til fornybar energi går altfor langsomt. Vi trenger kraftutbygging og nye kraftlinjer for å få kraften fram til brukerne, sier Karl Kristensen i Bellona til Nationen. Dette er noe vi slutter oss helt og fullt til. I år har elvene flommet over – og mye vann er gått i havet uten å bli brukt til kraftproduksjon.

Elve-Norge finkjemmes nå for mer kraft. 707 søknader om utbygging ligger til behandling i NVE. Kraftproduksjonen her i landet vil øke med 10 prosent dersom alle planene realiseres.

Norge er verdens sjette største produsent av vannkraft, og i et normalår er produksjonen om lag 124 terrawattimer (TWh). Søknadene som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har til behandling utgjør til sammen en produksjon på nærmere 12 TWh, og nye søknader renner inn, skriver Nationen.

Det er viktig at disse søknadene blir raskt behandlet – og at man har politisk evne og vilje til å få disse prosjektene realisert. Mer kraftproduksjon krever også mer linjer. Fortsatt er det mange som ikke har sans for kraftverk og kraftlinjer, men etter vårt syn utgjør de en meget liten andel av det norske folk. Nå må fellesskapets verdier veie tyngst.

Ny teknologi gjør at mange mindre kraftverk som før var ulønnsomme n på med ett er blitt mer lønnsom. Ved en bevisst miljømessig utbygging er det knapt noen som vil se at de nye kraftverkene. Nye kraftverk vil også kunne brukes som forebygging for katastrofer som de vi så tidligere i år bl a i Gudbrandsdalen.