Frifunnet etter kistekrangel

Kistene til en av landets største kisteprodusenter fikk ikke plass i den nye kremasjonsovnen i Gjøvik. Da gikk produsenten til søksmål, men tapte i retten.

I 2007 ble det innført nye regler for miljøkrav til krematorier, som førte til at Opplands eneste krematorium ble bygget om og en ny ovn ble kjøpt inn. I april 2010 ble den nye ovnen tatt i bruk, og det ble oppdaget at koniske kister fra en kisteprodusent var for store for innføringsplanken til ovnen.

Eieren av krematoriet, Gjøvik Kirkelige Fellesråd (GKF), kontaktet produsenten av ovnen for å høre om planken kunne tilpasses de nevnte kistene. Produsenten anbefalte ikke en slik tilpasning av sikkerhetshensyn.

Kisteprodusentene er uenige i denne vurderingen, og er heller ikke villig til å endre utseendet til kistetypen. GKF gjorde det klart at de kunne ende med å avvise disse kistene, mens kisteprodusenten i sitt svarbrev krevde at de skulle ta imot alle typer kister.

Dermed ble kistekrangelen til advokatmat, etter søksmål fra produsenten. Torsdag falt dommen i Gjøvik tingrett. Retten legger ovnsprodusentens argument om sikkerhet til grunn og viser til at det heller ikke finnes rettslig grunnlag som forplikter GKF til å kremere alle kister som er utformet i tråd med lover og forskrifter. Retten frikjenner GKF. Kisteprodusenten må dekke sakskostnader for 88.000 kroner. (©NTB)