Fullskala testsenter for sprøytebetong åpnet

Tirsdag 7. juni åpnet Rescon Mapei sitt fullskala testsenter for sprøytebetong i Nord-Odal. Anlegget gir bransjen nye, unike testmuligheter for sprøytebetong. (Se videoer)

Som et ledd i Mapei-konsernets satsing på tunnel, har Rescon Mapei etablert et testsenter for sprøyebetong, Shotcrete Test Centre (STC). Testsenteret blir en del av Rescons Mapeis internasjonale FoU-senter i Nord-Odal og gir mulighet til å teste sprøytebetong og relaterte produkter i full skala. Utstyret som benyttes er tilsvarende produkter som brukes ute i det virkelige livet i tunnelprosjekter.

7. juni kunne Rescon Mapei stolt åpne sitt nye senter og over 30 personer fra bransjen, representert ved entreprenører, rådgivere og byggherrer hadde møtt opp for å ta anlegget i øyesyn.

Anlegget er plassert i et skjermet område 14 kilometer unna Rescon Mapeis anlegg i Sand i Nord-Odal. Testing kan gjennomføres uten sjenanse for omgivelsene.

- Sprøytebetong og betongteknologi er en del av ryggraden i selskapet, vi synes det er veldig viktig at den satsingen vi gjør her i forhold til fullskala testing av sprøytebetong, blir en del av Mapeis internasjonale FoU-aktiviteter, sier administrerende direktør Trond Hagerud. Rescon Mapeis anlegg i Nord-Odal har status som ett av Mapeis-konsernets 10 forskningsenheter.

STC er etablert i et bygg som tidligere har vært en del av et sagbruk, og det det har tatt tid å bygge opp senteret. Historien startet da AF Anlegg tok kontakt med Rescon Mapei og opplyste at de hadde en sprøyterobot liggende i deler tilgjengelig. Det ble søkt om delfinansiering fra Innovasjon Norge som ble innvilget og vinteren 2009 ble det gitt grønt lys fra Mapei-konsernet for satsningen på STC.

- Dette var på en tid med mye usikkerhet i verden og viser konsernets evne til å tenke langsiktig med forskning og utvikling, sier Thomas Beck, som jobber med tunnelteknologi ved Rescon Mapei. Han mener anlegget gir nye muligheter for kundene.

- Tidligere har vi vært avhengig av å teste fullskala ute på prosjektet hos kunden. Det er ofte praktisk krevende å gjennomføre og det kan oppstå mange feilkilder og variasjonsfaktorer. Her på STC har vi 100 prosent kontroll på betongen, sier Beck.

Anlegget kan teste akseleratorer, både ulike typer, dosering, flere typer samtidig og effekt av ulike temperaturer og viskositet. Det kan testes konsistensvariasjoner av betong, ulike sementtyper, sementmenger og ulike betongtemperaturer. Fiber kan testes og selvsagt selve utførelsen.

- Ved STC kan vi også framprovosere problemer for å undersøke eventuelle effekter. Det er en mulighet som aldri kan bli et tema ved testing på stedet i et tunnelprosjekt, sier Beck.

Rescon Mapei og Mapei vil fortrinnsvis bruke STC til utvikling, testing og dokumentasjon av egne produkter.

- Vi er også interessert i å skape samarbeidsprosjekter med bransjen. STC kan også tenkes å utføre eksterne oppdrag fra aktører i bransjen, opplyser Beck.