Strukturendringene kommer

Oppkjøpene i byggenæringen fortsetter. På bygg.no og i Byggeindustrien kan vi hele tiden rapportere om fusjoner og oppkjøp, ikke minst i rådgiverbransjen. Alle de store rådgiverne er på hugget. I den siste utgaven før ferien vil vi i Byggeindustrien bringe et større intervju med toppsjefen i Rambøll, Ole-Petter Thunes. Siden 1992 har Rambøll kjøpt 64 ulike selskaper.

Den samme tendensen ser vi hos de andre store rådgiverfirmaene. Den delen av næringen som synes å ha kommet kortest i restruktureringen, er arkitektene. Men også innenfor denne standen vil det skje store endringer i årene som kommer. Bare i Rambøll er det i dag mer enn 200 arkitekter.

Det er mange årsaker til at vi får så mange sammenslåinger. En av de viktigste er at det stilles stadig større krav til økonomi og profesjonalitet i alle ledd. Det er også slik at oppgavene i dag må løses i fellesskap i langt sterkere grad enn før. Det betyr at mange ulike profesjoner må trekkes inn så tidlig som mulig i et bygge- og anleggsprosjektprosjekt. De miljøene som sitter med bred kompetanse, vil selvsagt stå sterkere om slike oppdrag.

Behovet for oppdatert kunnskap er også stort, og i mindre selskap kan de daglige oppgavene ta så mye tid at man ikke rekker å oppdatere seg. I rådgiverbransjen spesielt har det også vært mange familieselskap. Men det at slike bedrifter går i arv, er ikke like selvsagt. Mange unge vil ha en mer ordnet arbeidstid – og ikke minst er fritiden for mange blitt meget verdifull. I mange mindre bedrifter var det slik at man gjerne måtte jobbe både dag og natt for å få endene til å møtes. Ungdommen synes ikke å være med på dette kjøret. På den annen side ser de kanskje større utfordringer i en bedrift som har et større miljø og som også jobber internasjonalt.

Mange mener at vi mister noe av mangfoldet gjennom alle fusjonene. Det er kanskje prisen vi må betale for en stadig mer effektiv verden. For mange lokalsamfunn som mister sine hovedkontor, smerter selvsagt denne utviklingen.

Uansett – vi følger utviklingen – og skjer det oppkjøp vil vi bringe nyheten videre.