Kontrakter som utfordrer

- Våre samhandlingskontrakter utfordrer byggebransjen. Men det vi gjør må ikke bli for de spesielt interesserte, sa Helsebygg-direktør Bjørn Remen da de reviderte kontraktene for Kunnskapssenteret ble signert.

Kontraktene er resultat av en omfattende prosess der alle fire hovedaktører i prosjektet har samarbeidet uvanlig tett og åpent om prosjektering og utvikling. De fire er Helsebygg Midt-Norge (byggherre), Veidekke (byggentreprenør), YIT (teknisk entreprenør) og rådgivergruppa Team St. Olav, skriver Helsebygg Midt-Norge på sin nettside.

Den samlede kontraktsverdien for Kunnskapssenteret utgjør rundt 565 millioner kroner (inkl. mva.), fordelt slik: Veidekke: ca. 390 mill. / YIT: ca. 175 mill.

De reviderte kontraktene innebærer også at rådgiverne overføres ("tiltransporteres" på byggspråket) til entreprenørene.

- Alle fire aktører har gjort en kjempejobb med samhandlingskontraktene, og jeg har stor tro på det vi gjør. Men samtidig registrerer jeg at vi utfordrer byggebransjen, og at vår prosjektering oppleves som mer ekspesjonell og vanskelig enn den er. Dette må vi ta tak i hvis vi vil at våre metoder skal bli de vanlige i bransjen - og det vil vi! Da må sørge for å forenkle og forklare, slik at andre forstår at det vi holder på med er opplagt fornuftig og smart.

Ståle Brovold, distriktsleder i Veidekke:

- For oss er samhandling måten å jobbe på. Det gjelder å unngå revirtenkning og få tekniske og bygningsmessige fag til å fungere sammen. At en offentlig byggherre også legger så sterk vekt på samhandling, er svært viktig. Dette vil bli kjemepebra. Det er vi hundre prosent innstilt på!

- Helsebygg har vist åpenthet og god tilnæring til byggeprosessen. Og omforente kontrakter er opplagt positivt. Da kan ingen gjemme noe unna. I tillegg til samhandlingsmodellen, er vi også svært fornøyd med at vår klimatenkning er tatt inn i prosjektet, og at et sykehusbygg for første gang har fått. passivhusstandard. Alt dette blir lagt merke til. I februar kommer hele toppledelsen i selskapet på besøk.

Terje Bygland Nikolaisen, adm. direktør i Cowi, Norge (for Team St.Olav - TSO):

- Sjelden eller aldri har vi deltatt i prosjekter der byggebransjen blir utfordret så kraftig som her. Men selv om det kan være tøft, er samhandling den klart rette veien å gå!