Gamle kasteballer

Mange eldre, syke mennesker kastes i dag rundt om som navnløse dominobrikker. De sendes fra hjem til sykehjem, fra sykehjem til sykehus og så hjelpesløs tilbake til sitt eget hjem som ikke er et hjem lenger. Dette er mennesker som har bidratt på sin måte i oppbyggingen av Norge. Nå sviktes de av samfunnet og av et overbyråkratisert helsevesen.

Politikerne skryter av flere sykehjemsplasser. Sannheten er i følge Aftenposten at det er blitt 5 400 færre institusjonsplasser for eldre de siste 20 årene.

Nå har Stoltenberg-regjeringen lovet at det skal bygges 12 000 nye sykehjemsplasser til 2015. Skal man nå det målet må man kanskje begynne å sette i gang bygging i et litt høyere tempo enn det vi ser nå.

De tallene som nå avdekkes om den store nedgangen i institusjonsplasser, er kommet frem som følge av et arbeid som Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR) har gjort for Helse- og omsorgsdepartementet.

De gamle tradisjonelle aldershjemmene er stort sett blitt borte, men frafallet av plasser på aldershjemmene er på langt nær kompensert ved sykehjemsplasser og ved bygging av omsorgsboliger. Målet om enkeltrom på sykehjem må man også se langt etter. På den annen side er det også laget så kompliserte regnestykker for utregning av husleie i omsorgsboligene som gjør at en vesentlig del av kostnadene er flyttet over på brukerne.

Når det gjelder sykehjems-utbyggingen, har den nærmest stanset. I løpet av årene 2006 til 2009 er det kun tatt i bruk 481 nye plasser. I denne perioden har antall eldre og uføre økt dramatisk.

Andelen eldre som bor i institusjon har aldri vært lavere i nyere tid enn hva som er tilfelle nå. Nedbyggingen av institusjonsplasser har forsterket seg.

Vi kaller en spade for en spade og sier at dette er en skam for det norske ”velferds”-samfunnet.

Tallet på årsverk i pleie- og omsorgssektoren har økt med 48 000 i perioden fra 1992 til 2009.

Spørsmålet vårt er om de eldre har merket alle de nye hjelpende hendene. Mange av de nye stillingene er dessverre opptatt med byråkratiske gjøremål i stedet for å hjelpe og pleie.

I byggenæringen er det ressurser, evne og vilje til å bygge et stort antall sykehjems- og omsorgsboligplasser. Vi venter på klarsignal og at det offentlige tilrettelegger for tomter, og at planer godkjennes og at midler stilles til disposisjon. Vi må ta et eldreløft NÅ.