Uklart hvor mange som dør av dårlig luft

Ingen kan si sikkert hvor mange som dør av helsefarlig byluft i Norge. De siste anslagene fra myndighetenes er basert på 15 år gamle data.

Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen har i dag nær 240.000 flere innbyggere enn på midten av 1990-tallet da de forrige beregningene ble gjort, skriver Dagsavisen.

I perioden 1994–1996 ble det samlet inn data om utslippene av svevestøv og nitrogendioksid i disse fire byene. I 2000 offentliggjorde Statens forurensningstilsyn (SFT) en rapport om helseeffektene av utslippene. Der ble det anslått at 2.200 nordmenn kan oppleve å dø før tiden hvert år på grunn av helsefarlig luft. I gjennomsnitt går de glipp av sju leveår hver. Samtidig ble det understreket at: «som følge av den store usikkerheten ved mange av forutsetningene som er gjort, må anslagene tolkes svært forsiktig.»

Ti år senere finnes det ikke sikrere anslag.

– Anslagene kan ikke gjøres noe bedre i dag enn for ti år siden. Innsatsen rettes nå i første omgang mot å forbedre utslippsdata og beregningsverktøy, sier seniorrådgiver Ingrid Myrtveit i Klima- og forurensningsdirektoratet, tidligere SFT.

Denne uken vil det medføre helserisiko å oppholde seg utendørs i flere norske byer, ifølge nettstedet Luftkvalitet.info, som overvåker luftkvaliteten her i landet. Beregninger av antallet som blir utsatt for helsefarlig luft kan gjøres i rundt ti norske byer.

– Oslo er den byen der beregningene er best. Bergen har en kompleks topografi og vi har foreløpig ikke beregninger som godt nok gjenspeiler den faktiske forurensningen, opplyser Myrtveit.