Norconsult potent for nye oppkjøp

Norconsult hentet ved juletider inn nærmere 100 millioner kroner i en rettet emisjon mot ansatte. Midlene gjør selskapet potent for nye oppkjøp. For tiden pågår det forhandlinger med 5-6 kandidater.

Det var på ekstraordinær generalforsamling i november det ble vedtatt å gjennomføre en rettet emisjon på 500.000 til vel 1,8 millioner nye A-aksjer samt et tilbud om kjøp av inntil vel 520.000 av selskapets egne A-aksjer. De ansatte viste stor interesse for tilbudet og emisjonen ble overtegnet. Totalt fikk 1227 ansatte tilbud om aksjer gjennom emisjonen, og av disse valgte 949 å takke ja. Dermed ble også selskapets egne aksjer solgt, og det samlede provenyet for Norconsult på vel 98,5 millioner kroner.

– Dette er ikke penger som er dedikert til oppkjøp. Men midlene styrker vår finansielle evne. Dermed har vi styrke til å gjøre oppkjøp når muligheten byr seg for fornuftige oppkjøp for å øke vår tverrfaglighet på en del av våre eksisterende kontorer. Dessuten skal vi inn på geografiske områder i Norge hvor vi ikke har godt nok grep om markedet, kommenterer adm. direktør John Nyheim i Norconsult.

– Vi har tro på fremtiden og vil vokse videre, fremholder han og opplyser at selskapet også skal styrke seg gjennom oppkjøp i Sverige og Danmark.

I tillegg til Gjøvik-firmaet Palm & Bratlie som ble en del av Norconsult fra nyttår, vil det en av de første dagene gå ut melding om nok et oppkjøp. Dessuten kan Norconsultsjefen opplyse at det for tiden pågår forhandlinger om overtakelse av ytterligere 5-6 selskaper.

– Det er ikke sikkert det blir noen avtale i alle disse forhandlingene. Men vi er aktive, forsikrer Nyheim.

– Det er mange som banker på døren hos oss og ønsker å bli kjøpt opp. Men vi er kresne og håndplukker kandidatene. Oppkjøpet må være forretningsmessig forsvarlig i et levedyktig marked, fremholder han.

Den egentlige bakgrunnen for emisjonen er at medarbeidereide Norconsult har vokst kraftig i de senere årene. Det har økt behovet for å kunne tilby aksjer til nyansatte og medarbeidere i oppkjøpte selskaper. Tilgjengelige aksjer oppstår når medarbeidere slutter eller pensjonerer seg, men dette er ikke nok. Derfor foretas det også emisjoner fra tid til annen.

Selv om mye av konsolideringen av rådgiverbransjen har skjedd ved at de store aktørene er blitt større, tror Norconsultsjefen at oppkjøpsbølgen fortsetter.

– Vi tror faktisk det vil bli en økning for oppkjøp i 2011, og fortsatt er det små og mellomstore firmaer som er oppkjøpskandidatene, avslutter han.