Unngå tette avløp i jula

Sprengkulde og julemat er ingen god kombinasjon for avløpsrørene. Stadig flere kommuner melder om tette rør og flere rotter i kloakken.

Både store og små kommuner over hele landet oppfordrer nå folk til ikke å kaste matavfall i toalettet og ribbefett i vasken. Alt matavfall skal kastes i søpla.

– Det unormalt kalde været i Sør-Norge måneden før jul, kombinert med grisebillig svineribbe, er en viktig årsak til at selv rørene fra kjøkkenvasken tetter seg med fett, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS.

Fettet legger seg som en tykk hinne inne i rørene.

Problemene øker
Rørleggerne i Varme & Bad rapporterer om svært mange rørproblemer i 2010. Det skyldes ikke bare frostsprengte vannrør i boliger og privatbygg, men også flere tette avløp på grunn av tilstopping.

– Det er fremdeles veldig mange underdimensjonerte støpejernsrør i bruk på norske kjøkken. Disse rørene er ikke beregnet for dagens bruk, og de gror og tetter seg raskt fordi de ikke har en glatt overflate slik som plastrørene har.

Roger Kjær sier ribbefett er ekstra ille fordi dyrefett stivner så raskt i rørene. Jo kaldere vær, desto større blir problemet.

– Kjerringråd som kokende vann rett i avløpet, jevnlig bruk av avløpsåpner og salmiakk kan fungere, men det er jo dessverre bare en midlertidig løsning.

Kommer fettet ut i det kommunale ledningsnettet, vil avleiringer legge seg inne i de store rørene. Det gir næring til rotter, i tillegg til at avløp kan bli delvis blokkert.

Rottemat
Flere av de største kommunene, som Oslo, Trondheim og Drammen, har nå før jul kampanjer for å få folk til å slutte med å tømme matfett i toalett eller avløp.

Fettoppsamlinger i kommunale avløpsnett øker over hele landet, og ni av ti kommuner rapporterte i fjor om slike problemer, ifølge bransjeorganisasjonen Norsk Vann.

– Restauranter og serveringssteder skal ha egne fettavskillere for avløp, men det er ingen kontroll med hva vi som privathusholdninger tømmer ut, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad.

Rotter er det i kloakken i de større byene hele året, men bestanden vil øke når den får bedre tilgang på mat.

– Det er viktig å holde rottebestanden nede. I verste fall kan rotter komme gjennom vannlåsen og opp i toalettskåla, selv om det hører til sjeldenhetene, sier Kjær.