Fra nesten-marerittbad til drømmebad

Fagrådet for våtroms (FFV) nye oppskriftshefte "Fra nesten-marerittbad til drømmebad på 28 dager" foreligger nå.

På 64 sider følger vi som drømmer om nytt bad, den krevende rehabiliteringen av et 20 år gammelt og slitt rekkehusbad. Alt utføres slik Byggebransjens våtromsnorm (BVN) krever. Daglig leder Lars Gulbrandsen i FFV tror mange familier vil få et hyggeligere 2011 om de tar seg tid til å lese dette heftet, om demobadet "BVN-badet 2010", før de går i gang med bygging av sine nye drømmebad. Stort eller lite, i rekkehus eller villa. Så kan de velge om de vil unngå å la drømmen ende i et kostbart marerittbad. Slik mange av oss har kunnet se "skje med andre" i beste sendetid som TV-underholdning.

Heftet viser klart behovet for kompetanse hos håndverkerne.

Huseiere er ofte ikke strenge nok med å forlange at påstått våtromskompetansen må dokumenteres, for at badet skal kunne bygges med skriftlig avtale om at BVN skal brukes. I den nye brosjyren går drømmebadbyggingen helt etter planen og BVN. Fremdrift, løsning, kvalitet, og pris. Og aller viktigst: Overrekkelsen av dokumentasjonen sammen med det ferdige badet. Kjekt å ha, om noe likevel skulle trenge etterjustering, eller når boligen skal selges.

Fristelsen til egeninnsats synker med lesning av brosjyren.

- Det er helt klart vitsen, sier Lars Gulbrandsen. Baderomsbyggingen er ikke egnet for egeninnsats. Familien bør skånes for alt ubehaget som oppstår når drømmebadet blir til marerittbadet. Den beste måten å bygge bad på er å overlate hele jobben til en av Norges 800 Godkjente våtromsbedrifter, og be om en avtale om at BVN skal brukes. Vanskeligere er det ikke! Og det er helt klart rimeligere enn å måtte krangle med håndverkere, og kanskje måtte bygge nytt bad 2 ganger.

"BVN-badet 2010" er et samarbeidsprosjekt mellom FFV og Bademiljøkjeden.

Daglig leder John-Arne Eiken i Bademiljøkjeden er glad for å være valgt som samarbeidspartner i dette demo-prosjektet. - Nesten alle våre 120 kjedemedlemmer er kurset og sertifiserte av FFV som Godkjente våtromsbedrifter. Å bygge bad med avtale om bruk av BVN er derfor naturlig for oss. Man blir ikke "Best på bad" uten å kunne BVN, sier han.

Neste år: "BVN-badet 2011", bad i blokk.

FFV's Lars Gulbrandsen tilbyr nå brosjyrer om 2 ulike prosjekter der BVN er benyttet. Begge i småhus, og med bruk av hhv. underliggende banemembran i bad bygget på grunnen, og i BVN-badet 2010 med bad bygget i 2nden etasje i hus med etasjeskillere av treverk, og bruk av overliggende smøremembran. Han ser fram til å samarbeide med Bademiljø om "BVN-badet 2011". Denne gang skal BVN brukes under rehabilitering av et bad i en boligblokk. Dette er interessant for mange som lurer på hva de kan eller ikke kan gjøre uten å måte vente på at hele gården skal rehabilitere bad samtidig.