Stoltenberg: - Må være like spilleregler

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at regjeringen har brutt løfter i striden om nye Molde sjukehus.

– Det må være like spilleregler over hele landet. Vi har utvidet helseforetakenes økonomiske rammer, og det er innenfor disse rammene sykehusutbygging skal finansieres. Det gjelder også Helse Midt-Norge, sa Stoltenberg i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener det er blitt en vane for regjeringen å løpe fra valgkampløfter.

– Statsministeren ga i august 2007 et betingelsesløst løfte om utbygging av Molde sjukehus, med oppstart i 2012, sa hun.

I Molde og distriktene rundt er sinnene i kok etter at det ble kjent at Helse Midt-Norge likevel ikke har penger til å starte byggingen av et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018.

Avviser løftebrudd
Stoltenberg nektet for å ha begått noe løftebrudd, og viste til en pressemelding fra oktober 2008, der det framgår at økonomien i Helse Midt-Norge er en forutsetning for de statlige lånemidler som må til for å bygge et nytt sykehus i Molde.

– Målsettingen var oppstart i 2012, men det ble understreket skriftlig og muntlig mange ganger at forutsetningen for investeringen er rammene i helseforetaket, sa Stoltenberg.

KrF-leder Dagfinn Høybråten spurte Stoltenberg om det ikke var en idé å bevilge økte rammer til Helse Midt-Norge for å få i gang byggingen av Molde sjukehus.

– Vi utvider rammene år for år, men Helse Midt-Norge må forholde seg til de samme spillereglene som alle andre helseforetak, sa Stoltenberg.

På spørsmål fra Høyres Bent Høie om han mener etableringen av de regionale helseforetakene, var et feilgrep svarte statsministeren slik:

– At staten overtok ansvaret for sykehusene har vært en veldig vellykket reform. Det har ført til tredoblede investeringer, en kraftig økning i antallet pasienter som behandles og en bedre samordning og arbeidsfordeling.

Han slo fast at det statlige eierskapet i sykehussektoren skal bestå, men la til at selve organiseringen av dette eierskapet kan diskuteres.

Kraftige reaksjoner
Både i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal har kampen om lokalsykehusenes framtid hardnet til den siste tiden.

Lokale politikere, tillitsvalgte og aksjonister mener regjeringen bryter løftet om å ikke legge ned lokale sykehus, ved å åpne for flytting av fødeavdelinger, akuttmottak eller andre funksjoner. Mange mener byråkratene i de regionale helseforetakene har fått for mye makt, på bekostning av de folkevalgte.

I Arbeiderpartiet er det full skjæring mellom representantene på Mørebenken og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Stortingsrepresentantene Else-May Botten, Svein Gjelseth og Tove-Lise Torve setter nå sin lit til partiledelsen, og spesielt partisekretær Raymond Johansen.

– Vi har god kontakt med Raymond Johansen. Han er en god støttespiller, sier Botten til NTB.

I likhet med Stoltenberg, slo helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tirsdag fast overfor NTB at noen ekstrapott til Molde er uaktuelt.

– Det ville ha skapt et ras av krav fra helseforetak rundt om i landet. I Buskerud, Innlandet, Oslo og andre steder er det behov for mer penger, og i flere helseregioner er store investeringer på trappene. Vi skal komme med statlige lånemidler når økonomien i Helse Midt-Norge tillater bygging av et nytt sykehus, sa hun.