Kronikørens ettertanke

Kronikkene på Bygg.no er spennende lesning. Ved å bla elektronisk tilbake, får du en god innsikt i hva sentrale aktører i byggenæringen er opptatt av. Spennvidden er stor, men innholdet preges av troverdig engasjement, et bredt samfunnsansvar, og fokus på næringens rammebetingelser og utfordringer.

Ketil Lyng

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL)

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Steinar Gullvåg, Ap

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Konsernsjef i Veidekke, Terje Venold, tar 1. desember opp problemstillinger rundt ansattes medeierskap som han, ikke overraskende, ser som et konkurransefortrinn.

Men aksjeinvesteringer handler ikke bare om å bygge bedriftskultur og motivasjon, men også om et møte med et rigid og komplisert skatteregelverk som gjør at en vanlig medeier beskattes hardere enn de profesjonelle investorene. Bakvendt og frustrerende. Venold utfordrer myndighetene til å følge opp og forenkle mulighetene for medeierskap i egen bedrift.

Dagen etter, 2. desember, trigger daglig leder av arkitektfirmaet Narud - Stokke- Wiig , Ole Wiig, oss med tittelen ”Fra Harry til hot”. Wiig forteller historien om Drammen. Byen, som på få år har blitt et forbilde på moderne og god byutvikling. Interessant lesing – med mye læring. For i følge Wiig er vi ikke så mye dårligere enn andre land når det gjelder satsning på ”city branding” (så lærte vi et nytt uttrykk her også). Han nevner Fagernes, Rena og Levanger som alle er i spennende prosesser med mål om å skape gode og effektive miljøer.

Og fra by- og stedsutvikling i sanntid, tar markedsdirektør Morten Christensen i Teknobygg oss 6. desember med til Empire State Building i New York! Året er 1930, og Morten gir oss den fascinerende historien om verdens kanskje mest omtalte og berømte byggverk. Han forteller om prosessen, planleggingen og gjennomføringen som imponerer selv oss som i dag er opptatt av Lean, Bim, teknologi og metoder. Produktivitet og effektivitet, sier vi i dag; Men jammen kunne våre oldefedre også: Byggetegningene ble produsert på to uker! Bygget med sine 102 etasjer, sto ferdig etter 410 dagers byggetid! Gjennomføringen var preget av store presisjon og imponerende logistikk.

9. desember er vi igjen tilbake i dagens byggeNorge. Adm.direktør i Entra Eiendom AS, Kyrre Olaf Johansen, har en kronikktittel som tvinger deg til å lese videre: ”Overflødige overraskelser! Kronikken handler om kundefokus og kompetanse: ”Rådgivere gir for få råd, de spør heller hvordan byggherren vil ha det. Altfor mange tror at byggherren først og fremst er opptatt av pris pr time”, skriver Entrasjefen og utfordrer rådgivere og entreprenører til å bli mer proaktive og bevisste ved å gi kunden sin kompetanse og de beste råd. ”Entra vil prioritere entreprenører som forstår sin kundes kunde, altså leietageren”, røper Johansen. Jeg synes det er inspirerende at de store utbyggerne er krevende og utfordrer oss til å yte mer, utvikle kompetanse og være enda mer opptatt av de som til slutt skal bruke byggene vi utfører!

Og 16. desember er det min tur til å skrive. Denne gang ble det et litt annerledes tilbakeblikk. Et forsøk på å si noe om at kronikkene på bygg.no i sum speiler dagens byggenæring - kritisk, søkende og selvransakende. Det er slik vi lærer av hverandre.

Det er snart jul. Det går mot et nytt år som vi har forventinger til skal gi ny fart i hele verdikjeden.

På vegne av alle i Byggenæringens Landsforening, benytter jeg min rett som kronikør til å skrive akkurat det jeg vil; og hva passer vel da bedre enn å ønske alle i byggenæringen en riktig god jul og et fremgangsrikt nytt år!