Mange småkraftverk driver ulovlig

Fire av fem småkraftverk var verken bygget eller drevet i tråd med forutsetningene. Flere av dem tar vann ulovlig fra bekker eller regulerer dammer de ikke skal.

Kontrollene i regi av NVE foregikk hos 45 av landets 700 kraftverk som er fritatt for konsesjon, fra Telemark i sør til Nordland i nord. Mange av eierne hadde ikke etablert rutiner for slipp av lavvannføring, slik de skal. En del av dem hadde dessuten ulovlig overført bekker eller regulert inntaksdammen, noe som øker lønnsomheten i prosjektene.

– Vi ser alvorlig på disse nedslående funnene og følger nå opp med brev til eierne hvor vi i første omgang ber dem kommentere forholdene, sier avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE.

Han sier NVE kan bøtelegge utbyggere som bryter vannressursloven.

– Vi ser også behov for å informere kraftverksbransjen om de alarmerende funnene. Vi må i tillegg vurdere hva vi skal foreta oss overfor kraftverkene som ennå ikke er kontrollert, sier Flatby.

Det er bygget om lag 700 kraftverk med fritak for konsesjon i Norge. Fritaket er gitt fordi man antar at kraftverkene ikke påfører nevneverdig skade eller ulempe for allmenne interesser i vassdraget.