Nedgangen flater ut i bygge-Europa

De siste års kraftige nedgang i det europeiske bygg- og anleggsmarkedet bremser nå opp, viser nye tall fra Euroconstruct.

Den 70. Euroconstruct-konferansen ble arrangert i Budapest sist uke og nye analyser for alle land i Europa er nå tilgjengelige. De viser at nedgangen har bremset opp.

Markedet falt med 9 % i 2009 og fasit for 2010 ser ut til å ende opp med en ytterligere nedgang på 3 %. Neste år forventes, ifølge de nye Euroconstruct-rapportene et tilnærmet flatt marked. Fra og med siste halvår 2011 ser vi igjen relativt sterke veksttall , men med store variasjoner fra land til land.

Samlet sett har de europeiske markedene da opplevet en 4 årig nedgangskonjunktur – hvilket er svært uvanlig i et historisk perspektiv. ROT sektorene og anlegg har i tidligere nedgangskonjunkterer i stor grad dempet aktivitetsfall i nybyggsektoren.

4 års nedgang har rammet svært ulikt. I den negative enden finner vi Spania, Portugal og Irland, mens Tyskland, Sveits og – ikke minst – Polen har klart seg meget bra igjennom krisen.

De aktuelle Euroconstruct-analysene, med prognoser t.o.m. 2013, er utarbeidet av de ledende instituttene i hvert enkelt land og dekker detaljert alle delmarkeder (New residential, RM - Residential, New Non-Residential, RM Non-Residential og Civil Engineering). Inkludert selvsagt også analyser av hvert enkelt lands makroøkonomiske status og fremtid.

Les mer hos Prognosesenteret