Høyre størst, Ap og Frp jevnstore

Høyre rykker fra, mens Ap og Frp er blitt jevnstore i en fersk meningsmåling.

 

Høyre er landets største parti med en fremgang på 2,8 prosentpoeng til 27,1 prosents oppslutning i InFacts novembermåling for VG.

Samtidig faller oppslutningen om Arbeiderpartiet med 2 prosentpoeng. Ap får dermed støtte fra 25,7 prosent av de spurte.

Fremskrittspartiet ligger på sin side stabilt fra forrige måned, med en oppslutning på 25,1 prosent (minus 0,2).

Høyre-leder Erna Solberg sier til avisen at målingen tyder på at Høyres fremgang og Aps tilbakegang må forklares med en større trend enn debatten rundt de såkalte monstermastene i sommer.

– At Ap og Frp er like store, er veldig spesielt. Ap er nær ved å være det tredje største partiet i Norge, sier Solberg.

Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sier i en tekstmelding via sin statssekretær at «målinger svinger» og at regjeringen må konsentrere seg om «å holde orden i norsk økonomi og ruste opp eldreomsorgen».

Bak de tre store har regjeringspartiet SV en fremgang på 1 prosentpoeng til 6,7 prosent oppslutning, mens Senterpartiet ligger stabilt på 4,6 prosent (-0,1).

Størst endring siden forrige måned blant småpartiene er det KrF som opplever. Partiet går tilbake 1,3 prosentpoeng til en oppslutning på 4 prosent.

Venstre holder seg så vidt over sperregrensen, opp 0,1 prosentpoeng til 4,4.

Rødt måles til 1,4 prosent (-0,2), og oppslutningen om «andre» holder seg helt uendret på 1 prosent.

De rødgrønne regjeringspartiene ville fått 65 mandater dersom målingen hadde vært valg. Høyre og Fremskrittspartiet ville fått 90 mandater, nok til et solid flertall på Stortinget uten støtte fra andre partier. (©NTB)