Vurderer tiltak mot dårlig luft i Bergen

Luftkvaliteten i Bergen har vært dårlig de siste dagene. Det er varslet kaldt vær og lite vind kommende uke, og dermed vil trolig forurensningen øke.

Bergen kommune vurderer flere tiltak for å redusere forurensningen. Etter et møte fredag formiddag ble det klart at det ikke gjøres noe i helgen, men det kan bli innført restriksjoner på trafikken fra neste uke.

Sist vinter hadde Bergen store forurensningsproblemer i flere uker på grunn av kaldt og stille vintervær. Den gang ble en rekke tiltak iverksatt: ekstra bussruter for å få folk til å parkere utenfor byen, parkeringsrestriksjoner og til sist datokjøring.

Datokjøring, at bare biler med numre som ender på partall har lov å kjøre den ene dagen og de med oddetall den neste, var det eneste tiltaket som virket virkelig effektivt. Dette kan bli en løsning igjen, men i så fall må kommunen ha tillatelse fra Samferdselsdepartementet.

Det er svevestøvet som skaper de store problemene, og Bergen kommune vasker nå veier og gater for å redusere mengden av svevestøv.