Viktig rapport om klimatilpasning

I dag fikk Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim overrakt utredningen om klimatilpasning i Norge fra det såkalte Flæte-utvalget. Dette er en meget viktig rapport hvor byggenæringen også har fått anledning til å være sterkt til stede. Tidligere adm.dir. Sverre A Larssen i BNL har sittet i utvalget – og han har gjort en god jobb. Men det er mye som må gjøres for å ta klimaproblemene på alvor. Ikke minst er mye knyttet til infrastruktur og til ekstremvær og fare for ras og ødeleggelser.

 

Hvilke utfordringer vi har kom også klart til syne gjennom RIF-rapporten ”State of the Nation”. Års forsømmelser i vedlikehold har gjort at det kan oppstå situasjoner i mange kommuner som kan føre til både tap av menneskelig og skade på eiendom.

Meldingen vi har på bygg.no i dag om at Jernbaneverket ikke makter å bruke opp de midler som er avsatt til rassikring, er et nytt grelt eksempel på at myndighetene ikke makter å følge opp.

Byggeindustrien var til stede på pressekonferansen som ble aviklet på Månefisken i Oslo. Månefisken ligger kloss inn til Akerselven. Elver kan være farlige så stedet er kanskje ikke et så dumt valg.

Selve seminaret ble avviklet på Håndverkeren.

Da utvalgsformannen Oddvar Flæte som er fylkesmann i Sogn og Fjordane, ønsket velkommen viste han til det raset som rammet Vik i Sogn nå i helga. Det medførte at Vik Verk hvor han tidligere har vært sjef, måtte holde stengt i dag.

For seks år siden mistet han en av sine medarbeidere i det man trodde var et ras.  Vedkommende ble funnet omkommet i sjøen et par dager etterpå.

Flæte sa at vann og ekstremvær vil bli et stadig større problem i fremtiden. På Vestlandet er man vant til mye vann, men hva skjer den dagen det kommer like store vannmengder til Østlandet, spurte han. Da blir det ekstreme skader.

På pressekonferansen spurte Byggeindustrien statsråd Erik Solheim om man på bakgrunn av denne rapporten nå vil øke sine investeringer til vedlikehold kraftig. Vi minnet også om RIF-rapporten som sier at vi mangler 800 milliarder kroner til vedlikehold i norsk infrastruktur. Noe konkret svar fikk vi ikke.

Vi er enig med forskningssjef Kim Robert Lisø i Sintef Byggforsk som i en kommentar til Byggeindustrien sier at denne meldingen er meget viktig. NOU-en handler om konsekvensene av klimaendringene. Og byggenæringen spiller en helt sentral rolle i hvordan samfunnet skal tilpasse seg utfordringene. Han gir også ros til Sverre A Larssen for den jobben har gjort med å synliggjøre behovet for tilpasning i det bygde miljø.

Forslaget om å etablere et eget strategisk forskningsprogram i Norges Forskningsråd for byggenæringen er kanskje noe av det som kan bety mest på sikt. Dette må også følges opp i den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk.

Det er ellers viktig å stille kompetansekrav til alle aktører i byggenæringen. Det blir strengere krav til mer robust byggeskikk.

I rapporten er det også en rekke gode overordnede målsettinger når det gjelder infrastruktur.

Lisø er spesielt glad for at mye av det arbeid man har lagt ned i arbeidet med Klima 2000-programmet foreslås videreført. I programmet som ble ledet av Sintef Byggforsk, var næringens også sterkt representert.

BNL fornøyd

Det er en meget god og fyldig rapport som mer lagt frem – og det at dette skjer i en NOU er spesielt viktig, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i BNL til Byggeindustrien. Spesielt gledelig er det at rapporten er mest konkret når det gjelder tiltak for bygg og hvor BNLs målsetting til kompetanse til aktørene i byggenæringen er at av punktene. Det er også viktig å se på regnskapssystemene i kommunene – og hvor vedlikeholdsinvesteringene synliggjøres.

En svakhet er at utvalget ikke har fått inn en nødvendig diskusjon om hvordan det offentlige etterspør når man skal føre opp et bygg. Fortsatt er det et ensidig fokus på lavest mulig pris. Slikt skaper ikke bærekraft – og byggene vil ikke tåle morgendagens ekstremvær. Da får man som fortjent, sier vi.